Sýrie: Drtivá zpráva pro Západ. Kdo si nepřeje úspěch Putina a Asada, nechť raději toto hodnocení stavu vynechá

26.09.2016 8:44

Poslední vývoj v Sýrii ukazuje, že příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem je minulostí. Moskva se stala OSN i Washingtonu terčem kritiky poté, co došlo k masivnímu bombardování Aleppa. Podle expertů nyní věří Rusko, Sýrie, Írán a jeho spojenci, že je možné dosáhnout vojenského vítězství.

Sýrie: Drtivá zpráva pro Západ. Kdo si nepřeje úspěch Putina a Asada, nechť raději toto hodnocení stavu vynechá
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Příměří vydrželo necelý týden, když jej jako první porušily Spojené státy, které bombardovaly pozice syrské armády. Američané se za svůj čin omluvili a označili ho za pouhý omyl. Reakce na sebe však nenechala dlouho čekat a hned další den došlo k náletům na humanitární konvoje OSN. Za ty se již ovšem nikdo neomluvil a jako jejich strůjce byla označena Asadova armáda a Rusové. Příměří bylo vážně narušeno a aktuálně bombardovaní Aleppa jej patrně pohřbilo úplně.

Jak uvádí americký deník Washington Post, při náletu bylo na Aleppo svrženo nejméně sto bomb a zahynulo více než osmdesát obyvatel města. Očití svědci popisují poslední letecké údery jako nejintenzivnější od začátku války, jež si vyžádala více než 300 000 životů. „V Aleppu je děsivá situace. Na ulicích leží mrtví lidé a město zachvátil požár, jenž se vymkl kontrole. Lidé nemají kam uniknout. Je to konec světa,“ cituje deník Ammar al-Selmo z organizace White Helmets.

Anketa

Bez Evropské unie bychom chcípli hlady, myslí si Karel Schwarzenberg. Má pravdu?

2%
98%
hlasovalo: 8768 lidí

Neméně pesimisticky se vyvíjí situace také na diplomatickém poli. Setkání amerického ministra zahraničí Johna F. Kerryho s jeho ruským protějškem Segejem Lavrovem skončilo velmi rychle a netradičně po něm nebylo vydáno ani žádné prohlášení. Nicméně Lavrov konstatoval, že Spojené státy musí uznat, že syrský prezident Bašár Asad představuje jedinou životaschopnou variantu v boji proti terorismu. „Pouze společně můžeme terorismus porazit,“ dodal Lavrov.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle Washington Post výroky ruského ministra zahraničí naznačují, že Rusko a Sýrie stále věří ve vojenské vítězství bez nutnosti dodržovat příměří. „Důvěra v příměří byla narušena americkým útokem na pozice syrské armády. Nicméně dohoda o příměří byla nejspíš odsouzena k zániku dávno před tím, protože Asad opakovaně avizoval svůj záměr dobýt veškerá území ovládaná povstalci, které nazývá teroristy,“ píše americký deník.

Washington Post také zdůrazňuje podporu šíitských milic z Iráku a Afghánistánu, stejně jako Hizballáhu z Libanonu a íránských vojenských sil, které umožnily dokončit obklíčení Aleppa několik dní před příměřím. „Rusové si byli vědomi, že jejich strategie přináší své úspěchy i bez příměří. Pozice Asada posilují a ruské strategické cíle jsou naplněny. Nebyl tedy žádný závažný důvod usilovat o zastavení palby,“ tvrdí Jeff White z Institutu pro blízkovýchodní politiku.

„Zůstává otázkou, jestli by vůbec byli Rusové schopni přesvědčit Asada, aby jednal v souladu s dohodou o příměří. Stejně tak je značně nejasné, jestli by o tom samém byli schopni přesvědčit Američané povstalce. Washington i Moskva navzájem přeceňují svoji roli v získání kontroly nad podporovanými subjekty, které jsou zapojeny do konfliktu,“ konstatuje bývalý americký velvyslanec v Sýrii Robert Ford.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …