Sýrie? Pojďme do Iráku. Píše se o masakru civilistů. Nechtějte vědět, kdo je má možná na svědomí

06.04.2017 12:55

Zatímco většina západních médií kárá syrského prezidenta Asada za údajně „prokazatelné“ použití chemických zbraní v Sýrii, americký deník Los Angeles Times informuje o ničivém náletu západní koalice na Mosul, po kterém zůstalo nejméně 300 mrtvých z řad civilistů.

Sýrie? Pojďme do Iráku. Píše se o masakru civilistů. Nechtějte vědět, kdo je má možná na svědomí
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

O přibližně třech stech mrtvých civilistech v západním Mosulu hovoří irácké úřady. Jak uvádí americký deník, pokud by se tvrzení irácké strany potvrdilo, šlo by o nejkrvavější incident v posledních desetiletích. Irácké úřady obviňují Islámský stát, ale stále existuje reálná možnost, že lidé byli zabiti v důsledku leteckých úderů západní koalice vedené Spojenými státy. To ostatně připouští i velitel amerických sil v Iráku a Sýrii v boji proti Islámskému státu Stephen Townsend.

„Existuje jen malá pravděpodobnost, že jsme zodpovědní za smrt těch lidí právě my. Pokud se tak ale stalo, šlo o neúmyslnou nehodu, o které budeme otevřeně informovat,“ cituje Los Angeles Times generálporučíka Townsend s tím, že Pentagon od začátku leteckých náletů koalice vedené USA přiznal 229 civilních obětí. „Nicméně nezávislé organizace, jako je například londýnská Airwars, hovoří až o 2700 obětech.“

O temných vyhlídkách obyvatel Mosulu psal předevčírem také server Hlas Ameriky, jehož reportéři hovořili s lidmi, kterým se podařilo obléhané město opustit. „Když před Islámským státem utečete, mohou vás chytit a popravit. Když zůstanete, použijí vás jako živé štíty a můžete zemřít po leteckých úderech irácké armády nebo koalice. Když nálety přežijete, džihádisté vás mohou zabít při následném protiútoku,“ vypověděl jedenadvacetiletý Ali.

Situace v Mosulu je mimořádně nepřehledná a přístup do mnoha čtvrtí nemají ani novináři. Dozvědět se objektivní informace o počtu obětí a straně, která je usmrtila, je tak mimořádně obtížné. Podobná informační nouze se vztahuje i k samotnému dění na bitevním poli. Internetový server Iraqi News nicméně dnes dopoledne uvedl, že irácká armáda má pod kontrolou devadesát procent území západního Mosulu a blíží se do centra města.

Jak irácký server připomíná, irácké vládní síly a Američany vedená koalice ovládla po třech měsících tuhých bojů východní část města a v únoru zahájila operaci s cílem dobýt také západní Mosul. Pečlivě naplánovaná vojenská operace prozatím probíhá úspěšně a jenom za několik posledních dnů zemřely desítky džihádistů. Hlavním cílem je však podle iráckých generálů dobytí centrálního Mosulu, které by mohlo být vnímáno jako klíčové vítězství v boji s Islámským státem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…