Sýrie: Průser! Bude zle, padlo. Tereza Spencerová píše o USA

22.10.2019 9:37

Za své rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie, které vedlo k útoku tureckých sil, sklidil americký prezident Donald Trump kritiku z mnoha stran. A nyní podle všeho obrací a američtí vojáci ze Sýrie úplně nezmizí. Píše o tom analytička Tereza Spencerová ve své Ranní kávičce na TV Prima. A dodává, že když se Američané už stáhli, tak jejich základny zabrali Syřané a Rusové, takže se jim bude těžko vracet. Novinářka Markéta Kutilová, která v Sýrii byla nedávno, hovoří rovnou o „průseru“.

Sýrie: Průser! Bude zle, padlo. Tereza Spencerová píše o USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti turecké invazi v Sýrii. Pořádala Česká pirátská strana

Spencerová píše, že Trump proměnil syrskou válku z boje proti Islámskému státu na boj o ropu. „Aby USA dál mohly energeticky škrtit ‚Asada‘ a s ním i celou Sýrii a uklidnit domácí jestřáby, že se američtí vojáci ze Sýrie nestahují,“ zdůvodňuje Spencerová. Podle BBC budou na některých pozicích v Sýrii americké jednotky ponechány, oficiálně kvůli ochraně ropných polí proti zneužití Islámským státem.

Anketa

,,Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku," řekl o novinářích ČT Zaorálek. Řekl to správně?

98%
2%
hlasovalo: 10580 lidí

Tento argument prý nebyl dostatečně důstojný. Takže nová verze je, že by na severovýchodě Sýrie zůstali američtí vojáci kvůli ochraně „znepokojených“, tedy Izraele a Jordánska. „Izrael ani Jordánsko nijak nedávají najevo, že by měly s americkým odsunem velký problém, i když izraelská média hrají kartu ‚zrady Kurdů‘ o sto šest,“ dodává analytička.

Jak analytička čerpá ze serveru TheHill, ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že v případě nutnosti je Trump připraven použít vojenskou sílu. „Tam, kde vidíme ohrožení amerických zájmů nebo nutnost udržovat určité normy, použijeme všechny prostředky, které máme k dispozici,“ uvedl dle TheHill. Nicméně server dodává, že není známo, zda to byl komentář přímo k situaci v Sýrii.

„Útočit na Turecko, které je druhou nejsilnější armádou v NATO a má asi 50 amerických jaderných zbraní, může být ovšem ‚poněkud‘ problematické, takže je asi namístě konstatovat, že ‚vyrovnávání vnitropolitických tlaků‘ nutí trumpovce už i vyhrožovat silou členům NATO, což USA podle všeho ještě nikdy neudělaly. Šéf Pentagonu už ale ujišťuje, že USA nejsou nijak zavázány, aby po boku Kurdů válčily proti svému spojenci z NATO,“ říká Spencerová.

A dodává, že pokud by se američtí vojáci měli vrátit na základny, bude to problém. Protože některé zničili sami Američané, jiné obsadila syrská armáda nebo dokonce Rusové. „Naposledy tak ruské vrtulníky přistály na bývalém americkém letišti v Tabká u Rakká,“ ilustruje Spencerová situaci. O celkové situaci dnes bude Erdogan jednat s Putinem v Rusku.

O situaci v Sýrii napsala i novinářka Markéta Kutilová, která se nedávno vrátila z cesty do Sýrie. „Byly jsme na asadovských územích i na kurdských, u křesťanů, jezídů i u Arabů. Jediný, kdo nám nikdy nepovolil vstup na svoje území, byly islamistické skupiny v Idlíbu, odmítly nás i Bílé helmy. Mluvili jsme s lidmi bez rukou, bez nohou, s dětmi, jež nemají nohy, se vdovami, s vojáky a tak podobně,“ říká.

„Teď jsme se vrátili z naší poslední cesty. Byla strašná, nejhorší. Byla nejvíc plná emocí a čirého lidského utrpení a zoufalství. Za celou dobu války jsme větší hrůzu neviděli. Snad o to hůř, že tentokrát je pachatelem Turecko, což by měl být spojenec... a přesto žijeme ve světě, kdy Turecko už de facto oficiálně spolupracuje s džihádisty a umožňuje fungování těchto teroristů... už se taky veřejně mluví o spolupráci Turecka a ISIS... Turecka a Kataru v rámci podpory Muslimského bratrstva... atd.,“ dodává Kutilová.

„To vše, co teď sledujeme v Sýrii, je jen začátek strašnýho průseru, který bude mít vážné dopady na bezpečnost nás všech,“ tvrdí novinářka. Dle jejích informací bylo ze svých domovů vyhnáno čtvrt milionu lidí, aby na jejich místo údajně přesunuli Syřany, kteří o cestu nemají zájem. „Sociální inženýrství Erdogana na území jiného státu s podporou USA... a s tichým souhlasem Ruska. Neuvěřitelný! Ale zrazení Kurdové opustili věznice bojovníků ISIS a ti jsou teď vesele na útěku,“ stěžuje si Kutilová s ironickým poděkováním směrem k Donaldu Trumpovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…