Sýrie: Totální zvrat. Nyní hrozí to nejhorší

20.09.2016 9:01

Příměří v Sýrii platí sotva týden a už je klid zbraní vážně ohrožen. Před dvěma dny bombardovali Američané a jejich spojenci syrskou armádu. Včera pro změnu došlo k bombardování humanitárního konvoje OSN. Situace je vážná a Rusové se s Američany vzájemně obviňují z porušování dohody.

Sýrie: Totální zvrat. Nyní hrozí to nejhorší
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„To, co se včera stalo, považuji za vážnou překážku v úsilí nastolit v Sýrii mír. Je otázkou, jestli jsou vůbec Rusové schopni držet Asadův režim na uzdě,“ cituje CNN nejmenovaného vysokého úředníka americké administrativy. Jelikož bylo příměří vyjednané mezi Spojenými státy a Ruskem, jsou z pohledu Američanů právě Rusové nejvíce odpovědní za dodržování závazků zakotvených v dohodě. Nejvyšší velitelství syrské armády již prohlásilo, že „americko-ruské příměří je u konce“.

Jak ovšem po náletu na konvoj OSN zdůraznili američtí představitelé, jakákoli další rozhodnutí jsou plně v kompetenci Spojených států a Ruska, které mírovou dohodou před osmi dny zprostředkovaly. „Nikoli Sýrie, ale Američané a Rusové zprostředkovali mírovou dohodu,“ prohlásil rezolutně americký ministr zahraničí John Kerry. Syrská observatoř pro lidská práva mezitím informovala o náletu proudových letadel v okolí Aleppa, při kterém byly zabity nejméně tři desítky lidí.

Syrsko-ruské nálety jsou některými experty vnímány jako odplata za nálet koaličních stíhaček, při kterém bylo zabito asi šedesát vojáků Asadovy armády a dalších sto zraněno. Rusko kvůli tomuto incidentu svolalo mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN a Američané se nakonec za svůj údajný „omyl“ omluvili. Včerejší nálety na konvoj OSN a bombardování okolí města Aleppa však nasvědčují, že omluva nebyla ruskou stranou přijata.

Rusové vyčítají Američanům, že pokud byl nálet skutečně jen omylem, potom jde o důsledek neochoty Washingtonu koordinovat své vojenské akce na území Sýrie s Ruskem. Je samozřejmě otázkou, jestli byly tyto akce syrské armády plánovány ve spolupráci s ruskými experty. Samotní Američané si tím dle slov Kerryho nejsou zcela jistí. „Klíčové je, aby Rusové dostali Asada plně pod kontrolu. Syrský prezident je evidentně připraven bombardovat i humanitární konvoje,“ cituje CNN Kerryho.

Z nedostatečného vlivu na své spojence se ovšem Spojené státy a Rusko obviňují navzájem. Zatímco Američané obviňují Moskvu z toho, že nedokáže dostatečně kontrolovat Asadovu armádu, Rusové zase poukazují na to, že Washington není schopen prosadit svoji vůli mezi syrskými povstalci. „Několik dní po uzavření příměří dodržovaly mírovou dohodu pouze syrské vládní jednotky. Washington není schopen přinutit syrské povstalce ke klidu zbraní,“ uvedl pro Russia Today (RT) mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Podle Konašenkova také nejsou Američané schopni oddělit umírněnou opozici od teroristů, jak bylo zakotveno v podmínkách mírové dohody. „Po týdnu příměří je zřejmé, že americká strana nemá vliv dokonce ani na údajnou umírněnou část opozice. Nejsložitější situace je nyní v Aleppu, kde bojovníci hájící barvy syrské opozice a teroristé pouze využívají příměří na přípravu k dalšímu boji. V oblasti Aleppa, Damašku, Hama, Homsu a Daraa došlo v posledních hodinách k několika desítkám porušení dohody,“ konstatoval Konašenkov.

Obdobný názor zastává také syrský prezident Bašár Asad a jeho blízcí spolupracovníci. „Teroristé bohužel využívají příměří k přeskupení a přezbrojování. A to proto, že Spojené státy stále váhají udeřit na teroristy,“ cituje RT Asadova politického a mediálního poradce Bouthaina Shaabana, který příliš nevěří tomu, že americké nálety na syrskou armádu byly pouhým omylem. „Bylo by velmi podivné, kdyby Spojené státy – coby země s nejmodernější vojenskou technikou na světě – dělaly takové chyby.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…