Sýrie je jen selanka. Až se toho chopí Kurdové, přijde ta pravá válka, varuje orientalista Pelikán

17.03.2016 19:13

Evropská unie teď spolupracuje s Tureckem na řešení uprchlické krize, protože jí v podstatě nic jiného nezbývá. Orientalista Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), varuje, že Turecko je příliš odlišné od EU. Problém navíc je, že si Evropané najímají Turky na černou práci. Stejně jako to udělali Američané v Iráku s kontroverzní firmou Blackwater. Musíme si také dát pozor na to, co se bude dít kolem Kurdů.

Sýrie je jen selanka. Až se toho chopí Kurdové, přijde ta pravá válka, varuje orientalista Pelikán
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) a orientalista Petr Pelikán, bratr ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), promluvili v Interview ČT24 o uprchlické krizi. Pomůže dohoda s Tureckem?

„Nemyslím si. Ta dohoda zajišťuje výměnu uprchlíků kus za kus, takže ten proud se nezastaví. Evropa si Turky najímá jako Američané firmu Blackwater v Iráku – tedy na špinavou práci, kterou nechtějí vidět,“ poznamenal v úvodu Pelikán. Dodal, že dohoda s Tureckem nic nevyřeší, protože uprchlíci budou testovat další cesty, například přes Egypt.

Sluší se dodat, že firma Blackwater měla střežit americké diplomaty v Iráku, ale čelila mimo jiné podezření, že do země dostala nelegálně zbraně. Ty mohly skončit v rukou povstalců.

Turecko je od EU příliš odlišné

Polčák s předřečníkem nesouhlasil. Na uprchlické krizi se podílí i Rusko bombardováním Sýrie. V tuto chvíli se asi musíme s Tureckem domluvit, ale podle europoslance je chyba, že hrajeme pouze s jednou kartou. „My máme odpovědnost za to, že se na uprchlické krizi musíme podílet. Ale musíme také vědět, kam naše peníze půjdou, že nebudou rozkradeny,“ konstatoval Polčák. Prozatím neslyšel, kam až je EU ochotna zajít a kde jsou hranice, za které už nelze jít.

V obecné rovině poznamenal, že má problém s přijímáním Turecka do EU. Ta země je příliš odlišná od EU. Na místě by proto byla spíše velmi těsná spolupráce s Tureckem, ale ne členství země v EU. Pelikán dal v tom europoslanci za pravdu. Kontinentální Turecko je podle jeho názoru příliš rozmanité a především velmi rozdílné od evropských kultur.

Chování států ke Kurdům

Hosté se opakovaně shodli na tom, že Turecko Evropu v podstatě vydírá a Evropa by si to neměla nechat líbit. Ankara by se podle jejich názoru měla starat především o to, aby plnila svou část dohody. Pokud to bude dělat, proud migrantů zeslábne, ale nevyschne docela. Nemluvě o tom, jak se Turecko chová ke svým Kurdům. Z hlediska obhájců lidských práv je chování tureckých sil vůči Kurdům nepřijatelné.

Na severu Iráku Kurdové vyhlásili autonomii, proti čemuž protestovala vláda v Damašku i v Ankaře. Lze očekávat, že se podobně zachovají i Kurdové v Turecku či v Íránu. Jednotlivé národní státy budou na Kurdy bažící po svobodě útočit. „Může dojít k takovým bojům, že se nám ve srovnání s tím válka v Sýrii bude zdát jako selanka,“ varoval Pelikán. Polčák mu v tom dal jasně za pravdu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…