Sýrie není jen o Sýrii. I Češi možná budou bojovat, řekl Kmoníček

16.09.2013 16:48

I Česká republika může být jednoho dne překvapena, když zjistí, že někteří její občané bojují v Sýrii. Na konferenci Forum 2000 dnes takovou možnost zmínil ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Konkrétní informace o takovém zapojení ale prý nemá.

Sýrie není jen o Sýrii. I Češi možná budou bojovat, řekl Kmoníček
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Kmoníček se ve svém vystoupení snažil zdůraznit mezinárodní charakter syrského konfliktu, v němž proti sobě bojují různými zahraničními státy podporované skupiny. "Sýrie není prostě jen o Sýrii a budeme překvapeni, až se řada lidí, kteří bojují v občanské válce, vrátí zpátky domů, a domovem myslím Nizozemsko, Belgii, Českou republiku."

Na doplňující dotaz šéf hradní diplomacie uvedl, že konkrétní informace o účasti Čechů na bojích nemá, ale že situace v blízkovýchodní zemi je tak neprůhledná, že i Česko může být jednou překvapeno. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že v Sýrii již dnes bojují občané zemí schengenského prostoru.

Východní demokracie bude odlišná od té západní

V další části svého vystoupení hovořil Kmoníček o tom, že se podle něj země Blízkého východu budou postupně demokratizovat. Zdůraznil však, že takový proces bude trvat několik generací. Demokracie, kterou přinese, pak podle něj nebude zcela totožná se demokracií Západu.

Dlouholetý diplomat se také dotkl izraelsko-palestinského konfliktu, když vyjádřil přesvědčení, že boje v Sýrii a širší napětí v řadě blízkovýchodních zemí by mohlo usnadnit jednání mezi Izraelci a Palestinci o míru. Není na něj totiž upřeno tolik mediální pozornosti jako jindy, což považuje za pozitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…