Syrská armáda dnes zahájila v husté mlze ofenzivu na Golanských výšinách

31.12.2015 19:05

Syrská vládní vojska dnes za podpory spojeneckých milic zahájila ofenzivu na syrskou část Golanských výšin. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o součást větší operace, během které chce režim prezidenta Bašára Asada znovu získat kontrolu nad jižní částí země. Ke středečnímu bombovému útoku v kurdském městě Kamišlí na severovýchodě Sýrie se dnes přihlásila organizace Islámský stát. Počet obětí atentátu stoupl na 17.

Syrská armáda dnes zahájila v husté mlze ofenzivu na Golanských výšinách
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s IS

Ofenzivu na Golanských výšinách Asadovi vojáci zahájili údajně za úsvitu útokem na dvě vesnice v provincii Kunajtra nedaleko hranice s Izraelem, který větší část hornaté oblasti okupuje od roku 1967. „Podnikli rozsáhlý útok za husté mlhy, která umožňovala vidět sotva na několik metrů,“ řekl agentuře Reuters jeden z povstalců z oblasti.

Nasazení letectva omezuje citlivá hranice s Izraelem

Syrská armáda se podle dalšího z rebelů při útoku spoléhala především na pozemní jednotky a dělostřelectvo, neboť blízkost citlivé izraelské hranice prý omezuje možnost nasazení letectva.

Dnešní ofenziva na jihu Sýrie následuje jen několik dní poté, co vládní vojska dobyla strategickou základnu u města Šajch Maskín a později podle některých zdrojů ovládla i značnou část města samotného. Strategické město leží na spojnici Damašku a provinční metropole Dará. Ofenzivu u něj doprovázely údajně rozsáhlé nálety ruských bombardérů. Během dvou dní na okolí města ruské stroje podnikly prý více než sto útoků.

Pokus o dobytí území loni v únoru skončil bez úspěchu

Syrská armáda se pokusila během rozsáhlé ofenzivy dobýt území ovládaná rebely na jihu země už loni v únoru, ale bez většího úspěchu.

Středeční bombové útoky v převážně Kurdy obývaném městě Kamišlí na syrsko-turecké hranici si podle dnešní zpřesněné bilance vyžádaly přinejmenším 17 mrtvých a tři desítky zraněných. Dva sebevražední atentátníci se odpálili v kavárně a v restauraci. K útokům došlo v křesťany obývané části města.

Válka zuří v zemi více než čtyři roky

V Sýrii zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny včetně organizace Islámský stát (IS) či Fronty an-Nusrá. Do bojů se v září 2014 ze vzduchu zapojila mezinárodní koalice pod vedením USA. Od letošního září v Sýrii letecké údery „na vlastní pěst“ podniká také Rusko.

Podle OSN si boje vyžádaly už více než 250 000 obětí. Syrská organizace SOHR, která situaci v zemi sleduje z londýnského exilu, dnes uvedla, že za letošní rok v bojích zahynulo přes 55 000 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …