Syrští povstalci a Kurdové postupují v provincii Rakka, baště IS

19.02.2015 22:05

Kurdské milice a umírnění syrští povstalci postupují s vydatnou podporou mezinárodních leteckých sil vedených Spojenými státy v syrské provincii Rakka, v níž leží stejnojmenné správní středisko, které je i metropolí Islámského státu (IS). Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna.

Syrští povstalci a Kurdové postupují v provincii Rakka, baště IS
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

"YPG (Jednotky ochrany kurdského lidu) a povstalečtí bojovníci obsadili 19 vesnic v (severosyrské) provincii Rakka," uvedla SOHR. "Mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy hraje v tomto vývoji klíčovou roli, protože bombarduje všechny pozice držené Islámským státem a nutí jeho bojovníky k ústupu," řekl AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Bitva o Kobami trvala čtyři měsíce

Kurdové a umírnění syrští povstalci jsou nyní asi 25 kilometrů od města Tall Abjad, převážně kurdského města na severu Sýrie na hranici s Tureckem, které patří k hlavním cílům jejich ofenzivy. Tall Abjad má velký strategický význam, protože jde o hlavní hraniční přechod, přes který se přesouvají z Turecka do Sýrie další dobrovolníci mířící do řad IS.

Kurdské síly vedou s umírněnými syrskými rebely novou ofenzivu proti IS poté, co koncem ledna ubránily kurdské město Kobani na severu Sýrie u hranice s Tureckem před jeho dobytím islamisty. Obrana Kobani se stala symbolem znovuoživeného odporu vůči doposud vítězícímu Islámskému státu na syrském území.

Po bitvě o město, která trvala čtyři měsíce, obsadily povstalecké a kurdské síly dalších 242 vesnic v okolí Kobani - nyní včetně 19 obcí ležících již v provincii Rakka. Tell Abjad leží asi 90 kilometrů od města Rakka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…