TIC porušuje zákony, tvrdí Okamura a podává oznámení

11.07.2013 13:29

Organizace Transparency International ČR (TIC) páchá podle senátora Tomia Okamury v souvislosti s čerpáním veřejných peněz trestnou činnost. Okamura dnes novinářům řekl, že kvůli podezřením podává trestní oznámení a podnět finančnímu úřadu. Chystá také soudní žalobu na zrušení této obecně prospěšné společnosti.

TIC porušuje zákony, tvrdí Okamura a podává oznámení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Okamura TIC označil za "podvodnou organizaci, která parazituje na veřejných penězích". "Organizace není vůbec tak transparentní, jak si hraje," řekl senátor. Hovořil o "vlivovém sdružení určité skupiny osob".

Senátor si vyžádal od státních úřadů podle zákona o přístupu k informacím smlouvy uzavřené s TIC a faktury. Jejich konfrontací s výročními zprávami TIC a dalšími zveřejněnými dokumenty má podezření, že se organizace dopustila tří trestných činů - zkreslování údajů o stavu hospodaření, pletichy při zadání veřejné zakázky a neoprávněného podnikání.

Neuvádí prý zisky

TIC podle Okamury neuvedla některé zisky ze služeb řádně v účetnictví, získala zakázky bez výběrového řízení a bez oprávnění prováděla auditorskou činnost, což je prý navíc zcela mimo rámec statutu obecně prospěšné společnosti. Senátor hovořil na tiskové konferenci o službách TIC například pro Úřad vlády, Ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, České dráhy a Státní fond životního prostředí.

"TIC se rovněž dopustila řady správních deliktů, které tvoří obsah podání finančnímu úřadu. Jedná se o soustavné porušování zákona o účetnictví, ale i zákona o přestupcích ze strany TIC formou uvádění nepravdivých údajů ve výročních zprávách a zkreslováním účetnictví. Zatajováním některých výnosů docházelo ke snižování zisku TIC, což umožňovalo manipulovat s prostředky určenými na odměny řídících orgánů," píše Okamura.

Senátor přiznal, že se o TIC začal více zajímat potom, co loni v prosinci označila jeho prezidentskou kampaň za nejméně transparentní, a naopak tehdy vyzdvihla Jana Fischera. Okamura nebyl do prezidentské volby připuštěn a řekl, že neměl ani leták, billboard a inzerci. Poukázal také na to, že Fischer splatil dluhy z kampaně teprve nyní před tím, než nastoupil do čela Ministerstva financí. Za několik dní dokázal sehnat miliony korun.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…