TOP 09: Vláda zakázkami bez výběrového řízení podporuje korupci

03.02.2015 12:47

Vláda podle TOP 09 směřuje veřejné zakázky především vyvoleným a svou politikou podporuje korupci. Loni prý zadala více než 3000 zakázek v hodnotě přes 30 miliard korun zcela bez výběrového řízení. Na tiskové konferenci to dnes uvedla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová. Informuje o tom ČTK s tím, že zjišťuje vyjádření vlády.

TOP 09: Vláda zakázkami bez výběrového řízení podporuje korupci
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

"Je zřejmé, že vládní strany, které měly plná ústa boje proti korupci, korupční prostředí naopak zhoršují a chovají se v přímém rozporu se svými sliby," řekla Langšádlová. Současný koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců je podle opoziční strany nejméně transparentní v historii zadávání veřejných zakázek. Navíc se prý také brání přijetí zákona o registru smluv. 
    
"Objemem těchto netransparentních veřejných zakázek je Česká republika nejhorší ze všech zemí Evropské unie," poznamenala také Langšádlová. Novinářům TOP 09 poskytla data občanského sdružení Oživení, podle nichž bylo Česko v této oblasti nejhorší v roce 2013, kdy zemi vedl koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) a posléze úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Mezinárodní srovnání za rok 2014 TOP 09 neposkytla. 
    
Z dat Oživení také plyne, že vůbec nejvíce veřejných zakázek bez výběrového řízení v posledních čtyřech letech zadala dvojice vlád v roce 2013, kdy jejich celková hodnota dosáhla 38,9 miliard korun. Výrazně větší část z této sumy přitom spadá do období Rusnokovy vlády. 

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …