TOP 09 a ČSSD tlačí zákon proti Babišovi. Ten je pryč a jeho Komárek dělá pod lavicí následující

14.09.2016 11:07

Od rána jednají poslanci o tom, jak omezí střet zájmů budoucích členů vlády. Pokud poslanci zvednou ruku pro některé pozměňovací návrhy, mohlo by se to týkat ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Kdyby chtěl sedět i v příští vládě, musel by se vzdát Agrofertu a ovládání médií. Podrobné informace o průběhu jednání přináší server Novinky.cz.

TOP 09 a ČSSD tlačí zákon proti Babišovi. Ten je pryč a jeho Komárek dělá pod lavicí následující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš s fanouškem

„Ten zákon je namířen přímo proti našemu předsedovi,“ kritizoval poslanec Babišova hnutí Radek Vondráček. Vadí mu, že neproběhla žádná rozumná diskuze. Vytkl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že mu Babišův byznys nevadil, když s ním podepisoval koaliční smlouvu.

Ve světě je trend opačný

Před novináře přišel Babiš. Řekl, že do sálu nepůjde, zákon podle něj upírá všem podnikatelům možnost angažovat se v politice. „Nevidím důvod, když někdo vybuduje rodinnou firmu a potom by z nějakých důvodů chtěl jít do politiky, což je opravdu neskutečný zážitek na celý život, tak proč mu dopředu tradiční politické strany říkají, že nemůže. Ve světě je trend úplně opačný,“ tvrdí šéf státní kasy. Řekl také, že se nezúčastní ani hlasování o zákonu. „Možná si na památku vyfotím tabuli s výsledky,“ komentoval.

Poslanec ANO Ivan Pilný vyčetl „tradičním stranám“, že se snaží zabránit tomu, aby do politiky vstupovali úspěšní jedinci, které voliči chtějí.

Poukázal rovněž na to, že veřejné mínění se dnes neovlivňuje přes klasická média, ale spíše skrze sociální sítě a nová média.

Neměří se stejným metrem

„Vaše společná touha zbavit se Andreje Babiše, vystrnadit ho z politiky, znovu zprivatizovat politiku pro tradiční strany, vás sjednotila,“ konstatoval na plénu šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Plíška se řečnicky zeptal, proč topka nepřišla s podobným návrhem, když byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg. „Neměříme stejným metrem,“ podotkl Faltýnek.

Po Faltýnkovi si vzal slovo místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN). Hovořil o kumulaci mediální a politické moci v jedněch rukou. „To, co definuje střet zájmů, je nejvíce vlastnictví médií. Není možné, aby veřejné mínění bylo ovlivňováno vrcholným politikem,“ míní Gazdík.

Mezitím o jednání ve Sněmovně napsal poslanec Martin Komárek (ANO) na sociální síť následující: „Snažím se v té Biafře ducha, kterou rozpoutali inkvizitoři Plíšek a Chvojka, najít něco dobrého. Ano, je dobře, že se zaměřili jenom na majetek. Co kdyby se stejnou logikou řešili potenciální střet zájmů skautských vedoucích? O co mnohem cennějšího, než jsou pozemské statky, by je chtěli připravit? Před jak strašnou volbu by je postavili?“

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…