TOP 09 a STAN mají vůli pokračovat ve spolupráci. Nechtějí tříštit pravici

20.04.2013 9:41

Vládní TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) mají vůli pokračovat v další spolupráci. Již došlo ke schůzce vedení obou stran, kde se potvrdilo, že směr návrhu smlouvy je správný. O jejím uzavření se bude rozhodovat koncem příštího měsíce. Smlouva by měla trvat do roku 2017.

TOP 09 a STAN mají vůli pokračovat ve spolupráci. Nechtějí tříštit pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Dosavadní smlouva z roku 2009 skončila loni. Spojenectví mezi TOP 09 a STAN ale pokračuje i nyní, bez formálního ujednání. Podle Gazdíka se spolupráce osvědčila. „Určitě nechceme tříštit síly na pravici, když je ODS v rozkladu, v jakém je, určitě nechceme dopustit, aby levice měla ústavní většinu,“ uvedl pro MF Dnes.

Franta a Pepa

V předběžné smlouvě ještě chybí programové priority STAN, podle Langšádlové tedy ještě není ve fázi, kdy by ji vedení TOP 09 schvalovalo. Gazdík uvedl, že priorit bude asi 12, diskutuje se o nich nyní na krajských sněmech. Následně by je měl obsahovat společný program pro sněmovní volby. V případě krajských voleb dává předběžná smlouva volnost regionálním organizacím, zda půjdou do voleb společně, nebo ne.  Finálně bude návrh smlouvy schvalovat celostátní sněm STAN a výkonný výbor TOP 09.

Proti minulé smlouvě je rozdíl v tom, že ve volbách do krajských a obecních zastupitelstvech bude na vůli krajských organizací uzavřít dohodu s TOP 09 či s jinou stranou. „Uznali jsme jak já, tak Karel Schwarzenberg, že nemůžeme říkat Frantovi a Pepovi, že se musí mít rádi proto, že jeden je z TOP 09 a druhý ze STAN,“ míní pro Právo Gazdík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…