TOP 09 chce změnit zákon o EET tak, aby neplatil pro živnostníky s příjmy do jednoho milionu

27.04.2016 14:53

Opoziční TOP 09 předložila novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), v níž navrhuje zúžit evidenci tržeb tak, aby se netýkala podnikatelů s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Povinnost evidovat tržby by se tak týkala jen plátců daně z přidané hodnoty. Strana to dnes uvedla v tiskové zprávě.

TOP 09 chce změnit zákon o EET tak, aby neplatil pro živnostníky s příjmy do jednoho milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manifestace s názvem Vítězný únor 2016, kterou pořádala Strana soukromníků ČR. Tématem bylo zavedení kontrolního hlášení DPH a o poslanci schválený zákon o elektronické evidenci tržeb

Na první firmy v Česku povinnost EET dopadne od prosince. Nejprve půjde o hotely a restaurace. Od března 2017 budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Nejpozději při zaplacení zboží nebo služby budou muset poslat finanční správě datovou zprávou údaje o tržbě a vystavit zákazníkovi účtenku.

Pro drobné podnikatele ve službách bude podle TOP 09 nová povinnost evidovat tržby likvidační. Půjde třeba o majitele venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezoně, majitele malých opraven, kadeřnice nebo farmáře prodávající na trzích. „Právě u těchto poplatníků je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností. Naopak reálně hrozí, že finanční a administrativní náklady zákona o EET přimějí tyto živnostníky svoji činnost ukončit,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Konec malých živností podle něj hrozí hlavně na venkově.

Také Ministerstvo zemědělství nyní připravuje novelu zákona o elektronické evidenci tržeb. Navrhuje, aby se tato povinnost nevztahovala na farmářské trhy. Organizátoři trhů se obávají, že EET sníží nabídku kvalitních výpěstků a regionálních potravin ve stáncích, protože prodejce odradí složitý a nákladný systém administrace tržeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…