TOP 09 chce změny, které oslabí Babiše a Bělobrádka

10.04.2014 14:47

TOP 09 navrhla, aby všechny společnosti s majetkovou účastí státu řídilo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Mělo by pak být silné jako Ministerstvo financí. Návrh sněmovně předložilo sedm poslanců TOP 09 v čele s předsedou jejich poslaneckého klubu Miroslavem Kalouskem. Návrh dnes představili novinářům.

TOP 09 chce změny, které oslabí Babiše a Bělobrádka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Ministerstvo by podle návrhu zákona mělo od ostatních ústředních orgánů státní správy převzít také koordinační a metodickou pravomoc vůči státním i národním podnikům typu Lesů ČR nebo Budějovického Budvaru. Cílem je zefektivnit jejich řízení, neboť kompetence ministerstev vůči těmto firmám jsou upraveny různými právními předpisy.

Návrh je v souladu s volebním programem TOP 09

Účelem návrhu je v souladu s volebním programem TOP 09 vytvořit ve vládě dvě silné ekonomické pozice s mírně odlišnými prioritami a odpovědností. Vedle silného Ministerstva financí s odpovědností za rozpočet by mělo vzniknout silné ministerstvo, které bude odpovědné za konkurenceschopnost a hospodářský růst.

TOP 09 se v důvodové zprávě k návrhu zákona, který má ČTK k dispozici, odvolává také na březnové usnesení vlády o zřízení tříčlenného vládního výboru pro personální nominace. Výbor má posuzovat návrhy kandidátů do dozorčích rad společností s majetkovou účastí státu. TOP 09 v tom vidí snahu přejít „k adresné odpovědnosti konkrétního ministerstva", kterou navrhuje.

Návrh by znamenal oslabení ministerstev, v jejichž čele stojí předsedové ANO a KDU-ČSL Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek.

Posílilo by naopak ministerstvo, v jehož čele stojí Jan Mládek (ČSSD). Podle kuloárových informací tomu bude zřejmě odpovídat i postoj vládních stran při sněmovním projednávání zákona. Dolní komora by se návrhem mohla začít zabývat koncem dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…