TOP 09 je na dně, Zeman triumfuje. Tvrdá čísla o skutečné síle demonstrací

10.07.2019 17:47

Lidé v současné době nejlépe ohodnotili prezidenta Miloše Zemana, naopak nejhůře vnímají činnost hnutí TOP 09, vyplývá z červnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Dobře lidé nahlížejí i na STAN, Piráty či ANO. Negativně kromě TOP 09 na sociální demokraty a komunisty. I přes protivládní demonstrace a počínající vládní krizi by pak lidé v minulém měsíci nebyli na vládu natolik kritičtí, jako na počínání Poslanecké sněmovny či Senátu. Pro průzkum byla použita školní klasifikace od jedné do pěti, zúčastnilo se ho 1024 respondentů starších 15 let.

TOP 09 je na dně, Zeman triumfuje. Tvrdá čísla o skutečné síle demonstrací
Foto: Screen: ČT
Popisek: Demonstrace na Letenské pláni.

Anketa

Má se ZRUŠIT přímá volba prezidenta, jak navrhuje předseda ODS Petr Fiala?

5%
95%
hlasovalo: 21506 lidí
V celém průzkumu relativně nejlépe dopadl prezident s průměrným hodnocením známkou 3,13. Miloše Zemana by tak jedničkou ohodnotilo nejvíce lidí, a to až 14 procent z nich. Pětku by mu udělilo procent čtyřiadvacet.

Špatně si však nevedly ani strany STAN, Piráti a vládní ANO. STAN tak s průměrem 3,19 v hodnocení činnosti politických stran a institucí zaujalo druhé místo a zařadilo se hned pod prezidenta Zemana. Jedničku by toto hnutí získalo jen od pěti procent dotázaných, nejvíce lidí by jej ohodnotilo za dobře (30 %) či chvalitebně (21 %).

Třetí příčku si vysloužili Piráti s těsným průměrem 3,20 a čtvrtou pak vládní strana ANO premiéra Andreje Babiše s průměrem 3,22. U hnutí ANO je nutné zmínit, že hned po prezidentovi dosáhlo na největší procentuální zisk výborného ohodnocení (13 %). Přestože pozadu nezůstali ani kritici strany s pětadvaceti procenty, tak v lepším průměru pomohly zejména známky za 2 (23 %) a za 3 (22 %).

Graf Hodnocení činnosti politických stran a institucí. Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, Naše společnost

Dobrý výsledek ANO může být překvapivý i vzhledem k masovým demonstracím, které volaly po odvolání premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Celkově si vláda vedla na průměr 3,30 a přestože by ji za jedna ohodnotila jen čtyři procenta lidí, stále získala více než opoziční ODS (průměr 3,46), SPD (průměr 3,52) anebo i Senát.

Špatně si nevedl ani předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který skončil na čtvrtém místě s průměrem 3,24, byť Senát jakožto celek získal hodnocení 3,48 a dopadl hůře nežli Sněmovna s výsledkem 3,46.

Nepříznivý výsledek pro ODS (která má stejné ohodnocení jako Sněmovna) však není v opozici vůbec tím nejhorším, když KDU-ČSL dosáhla pouze na průměr 3,63.

A na samém chvostu už skončily pouze strany ČSSD, KSČM a TOP 09. I přes přetrvávající napjatou situaci ve vládě a neshody v otázce obsazení postu ministra kultury, získala ČSSD z těchto tří stran nejlepší průměr, a to 3,67. Předposlední komunisté dostali ohodnocení 3,75. Na dně se pak objevila TOP 09 s průměrem 3,78. Jak komunistům, tak TOP 09 pak k nevalnému výsledku přispělo 33 % dotázaných, kteří by jim dali nejhorší klasifikační možnost. TOP 09 pak spolu s lidovci získala pouhé 2 % jedniček a dopadlo tak mezi stranami nejhůře. V počtu výborného hodnocení už takto nepříznivě „vyniká“ jen Poslanecká sněmovna s procentem jedním. Z pohledu průměru by však celkově pod průměrem Sněmovny skončily SPD, KDU-ČSL, ČSSD, KSČM a TOP 09.

Z průzkumu tedy vyplývá, že lidé k politickým stranám a institucím přistupují značně s despektem, jelikož se hodnocení pohybovalo mezi vcelku těsným průměrem 3,13 (prezident) a 3,78 (TOP 09). Od posledního srovnatelného výzkumu z června 2018 se zlepšilo hodnocení v případě STAN, vlády, Pirátů, předsedy Senátu a TOP 09. Naopak horší hodnocení se objevuje zejména u KSČM, ale také u prezidenta, ČSSD a ANO.

„Lidé označující životní úroveň své domácnosti jako špatnou hodnotili kritičtěji ČSSD, ODS, Piráty, STAN, vládu, Poslaneckou sněmovnu a Senát. Příznivěji pak hodnotili KSČM, SPD a prezidenta. Naopak lidé označující životní úroveň své domácnosti jako dobrou byli kritičtějšími v hodnocení KSČM a prezidenta. Dále bylo patrné, že s rostoucím věkem se zlepšuje hodnocení ANO, ČSSD, KSČM, prezidenta, vlády či předsedy vlády a zhoršuje se hodnocení ODS, TOP 09, STAN či Pirátů. Se zvyšujícím se stupněm nejvyššího dokončeného vzdělání se zlepšuje hodnocení ODS, TOP 09, STAN, Senátu a jeho předsedy, naopak se zhoršuje hodnocení SPD, prezidenta a předsedy vlády,“ okomentovalo svůj průzkum Centrum pro výzkum veřejného mínění.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…