TOP 09 o Ukrajině: Je to porážka diplomacie dobré vůle, musíme být důslednější

18.03.2014 14:27

Podle předsednictva TOP 09 je vývoj událostí na Ukrajině porážkou západní diplomacie dobré vůle. Je prý potřeba začít reagovat důsledněji a zpracovat jasnou bezpečnostní strategii vůči Rusku.

TOP 09 o Ukrajině: Je to porážka diplomacie dobré vůle, musíme být důslednější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová

„Jsme pro to, abychom vůči Rusku přehodnotili svou politiku a posílili ji o aspekty ekonomické bezpečnosti. Agresí vůči celistvosti a suverenitě Ukrajiny se logicky musíme cítit ohroženi i my a musíme nalézt způsob, jak se efektivně bránit,“ píše TOP 09 ve své tiskové zprávě.

Strana považuje poslední kroky Moskvy za důkaz toho, že se Ruská federace snaží vrátit svůj vliv tam, kde byl před rozpadem Sovětského svazu. „Přestože většina zemí EU je spolu s USA ve spojenectví NATO, které garantuje pomoc při útoku, a záruky nám dává i integrace evropská, bylo by prozíravé ještě více prohloubit ekonomickou spolupráci EU a USA a posílit tím i transatlantické spojenectví,“ míní TOP 09.

Proto by podle ní středoevropské státy, které jsou ohroženy kroky Ruska, měly v NATO a EU podporovat novou obrannou politiku vůči ruským hrozbám. V tomto kroku hodlá opoziční strana podporovat vládu.

„Předsednictvo TOP 09 pověřilo předsedu strany Karla Schwarzenberga, aby se obrátil svým dopisem na předsedu Evropské lidové strany Josepha Daula se stanoviskem TOP 09 a se žádostí o podporu naší pozice při mezinárodních jednáních,“ stojí pak v textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…