TOP 09 objede zemi. Lidem bude vyprávět o pozitivech EU i euru

08.07.2022 16:21

Česko by se podle vládní TOP 09 mělo opět začít upínat k cíli přijmout euro, oživilo by ekonomiku. Na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně to řekli místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový a místopředseda evropského výboru Ondřej Kolář. Kabinet to ale v tomto funkčním období neplánuje.

TOP 09 objede zemi. Lidem bude vyprávět o pozitivech EU i euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Podle Koláře by se mělo o euru více hovořit a zavedení společné evropské měny v ČR by mělo být cílem, jehož je třeba dosáhnout. Nejen o euru, ale i o pozitivech EU chce TOP 09 hovořit s občany při objíždění republiky.

Nový uvedl, že euro a inflace spolu v mnoha ohledech a směrech souvisí. Přijetí eura by pro Česko znamenalo důraz na rozpočtovou odpovědnost, míní. „Členské země eurozóny se musí řídit Paktem stability a růstu, který nedovoluje vykročit na cestu hlubokých rozpočtových deficitů,“ řekl.

Nesouhlasí také s názorem odpůrců zavedení společné evropské měny, že euro nepomáhá státům v případě inflace. Kdyby například pobaltské státy euro neměly, inflace by u nich podle Nového byla ještě o několik procentních bodů vyšší. Naopak v ČR by byla o něco nižší, míní.

Národní ekonomiku ovlivňují podle Nového desítky nejrůznějších faktorů, například náklady firem, výše platů a mezd, rozpočtová odpovědnost či neodpovědnost vlády nebo vývoj zahraničního obchodu. "Těchto faktorů je celá řada, euro je pouze jedním z těchto faktorů,“ dodal Nový.

Ze zemí platících eurem mělo v červnu podle odhadu z 1. července nejvyšší inflaci Estonsko, kde meziročně vzrostla na 22 %, následovaly Litva (20,5 %) a Lotyšsko (19 %). V ČR meziroční inflace v květnu stoupla na 16 % z dubnových 14,2 %.

Zavedení společné měny je především politické rozhodnutí. Česká republika se k němu zavázala při vstupu do EU, sankcím za odklad kroku ale nečelí.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek řekl, že Česko se v tomto volebním období euru nepřiblíží. „Nesplníme všechna kritéria, není to téma, které bychom jako vláda řešili. My jsme si dali jiný cíl, že umožníme našim firmám, které se pohybují v mezinárodním prostředí, aby mohly účtovat v euru,“ poznamenal. Vláda se chystá zavést možnost vedení účetnictví a daňové evidence v eurech od ledna 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…