TOP 09 podpoří návrh na zvýšení zdanění hazardu, má však podmínky

01.10.2015 15:45

Opoziční TOP 09 je ochotna podpořit návrh koaličního poslance Jana Volného (ANO) na zvýšení zdanění hazardu, pokud se předtím projednají všechny poslanecké návrhy, které byly podány dříve. Na tiskové konferenci to dnes řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož si opozice nenechá ve Sněmovně upírat svá práva. Koalice Kalouskův návrh odmítla, podle ní chce Kalousek zabránit zvýšení daní pro hazard.

TOP 09 podpoří návrh na zvýšení zdanění hazardu, má však podmínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Volného novela je ve druhém čtení a od příštího roku zvyšuje odvod z hazardu o pět bodů na 25 procent. Koalice chce ještě sazby rozdělit na 23 a 28 procent. Projednávání koaličních návrhů o hazardu ve středu právě Kalousek a jeho spolustraník František Laudát prodloužili, když o tématu mluvili několik hodin.

"Já jsem dnes sdělil zástupcům koalice v Poslanecké sněmovně, že jsme připraveni projednat a podpořit návrh pana poslance Volného za předpokladu, že předtím by byly projednány všechny poslanecké návrhy, které byly podány v čase před panem poslancem Volným," řekl novinářům Kalousek. Takových poslaneckých návrhů jsou podle něj desítky.

"Kolega Kalousek pokračuje ve standardní blokaci zvýšení daní pro hazard, my už to bereme z jeho strany jako folklor," konstatoval šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Za nepřijatelný návrh označil předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. "Tento problém, že je tu řada neprojednaných opozičních návrhů, způsobil z největší části právě pan předseda Kalousek, tím jakým způsobem od začátku volebního období obstruuje jednání Sněmovny," uvedl.

Jiří Mihola, šéf lidoveckých poslanců, zase poznamenal, že není dobře, aby Kalousek radil celé koalici, o čem má jednat, když není předsedou Sněmovny. Zároveň podotkl, že lidovci budou ještě chtít Volného návrh projednat v koalici.

"Podle našeho názoru cynismus vládní koalice v Poslanecké sněmovně, se kterým upírá opozičním poslancům jejich zákonodárnou iniciativu, která je garantovaná ústavou, překročil svoji mez," řekl dnes také Kalousek. Opozice si opakovaně stěžuje, že se na její návrhy ve Sněmovně nedostává.

Kalousek dnes zároveň slíbil, že kdyby koalice vyslovila s postupem souhlas, tak TOP 09 projednávání Volného normy nebude blokovat. V opačném případě hrozí obstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…