TOP 09 představila program. Kníže řečnil o svobodě, Kalousek o kultuře

12.09.2013 11:40

TOP 09 dnes v Praze představila svůj volební program. Nese symbolický název „Víme, kam jdeme“ a stojí prý především na zásadách svobody a práva. A rovněž slušnosti a kultury, o které pohovořil i první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

TOP 09 představila program. Kníže řečnil o svobodě, Kalousek o kultuře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

„Pro nás je prioritou dlouhodobá budoucnost a právní stát,“ zahájil prezentaci programu předseda Karel Schwarzenberg. „Svoboda a právo je základem státu, a na tom je náš program postaven,“ pokračoval s tím, že tyto zásady se podle něj prolínají do celého programu.

Pak stručně shrnul dosavadní vládní působení strany. „Víme, že jsme dělali chyby a budeme se pokoušet je napravit,“ ujistil od pultíku Schwarzenberg. V této době je však podle něj nejdůležitějším úkolem obrana práva a svobody.

Poté předseda prozradil, že se jej v poslední době lidé často ptají, čeho se nejvíce bojí. On jim prý odpovídá, že se nebojí žádného z politických oponentů. „Mám strach z toho, že se zase rychle, bystře a ohebně přizpůsobujeme nové moci,“ uvedl, načež předal slovo Miroslavu Kalouskovi.

Ten představil volební program, pojmenovaný příznačně: Víme, kam jdeme. „Každá strana musí mít vizi, kam chce dojít,“ ujistil. Jedním z východisek současné situace je podle Kalouska respekt ke kultuře a kulturním hodnotám.

Pak pohovořil o „svém“ tématu financí a ekonomiky. „S hrdostí můžeme prohlásit, že veřejné rozpočty jsou v mnohem lepším stavu, než jsme je převzali,“ uvedl Kalousek. Z pohledu finančních trhů jsme se prý stali z absolutně nedůvěryhodné země státem, který se svou důvěryhodností rovná Rakousku.

„Díky naší politice bude náš růst postaven na zdravých základech,“ ocenil exministr financí. Pak se vyslovil pro přijetí eura, které nám prý přinese více užitku než nákladů. Závazný termín vstupu by měl být stanoven ještě v tomto volebním období, nemělo by to prý trvat déle než do roku 2020.

„Nebude se navrhovat žádné zvyšování, ale ani snižování daní,“ ujistil poté Kalousek. K ekonomickým plánům ostatních stran uvedl, že slibování sociálních dávek, nebo naopak daňové úlevy pro některé skupiny, prý jeho strana chápe jako socialistickou diskriminaci.

Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová poté uvedla, že TOP 09 má sociální cítění, ale vyznává zásadu, že pomáhat by se mělo především těm, kteří pomoc skutečně potřebují. Mimo to slíbila podporu společnému zdanění manželů.

Leoš Heger pak pro resort zdravotnictví vytyčil heslo: „Spokojení pacienti, spokojení lékaři“. Vyslovil se pro propagaci zdravého životního stylu, bez kterého se prý dnes žádný kulturní národ neobejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…