TOP 09 schválila Němcovou, chce ale jméno šéfa sněmovny

21.06.2013 15:39

TOP 09 přijala nominaci Miroslavy Němcové na premiérku. Chce ale od ODS vědět, kdo ji nahradí v čele Poslanecké sněmovny. Návrhy chce slyšet nejpozději v neděli na jednání koalice.

TOP 09 schválila Němcovou, chce ale jméno šéfa sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny

Pokud se jména možných náhradníků TOP 09 nedozví do neděle, je prý očividné, že spolupráce možná nebude. Uvedl to předseda strany Karel Schwarzenberg.

"Pokud by to nesplnili? Tak je nám velice líto. Pak uvidím, že očividně s ODS spolupráce možná nebude," prohlásil Schwarzenberg. Občanští demokraté si podle něj musí uvědomit, že situace je vážná a že musí brát ohledy na koaliční partnery.

"Především, když jde o respekt před institucí tohoto státu, což je předseda sněmovny. A to bych chtěl, aby se zde zohlednilo," míní šéf TOP 09.

ODS ve středu nabídla svou místopředsedkyni Miroslavu Němcovou jako nástupkyni Petra Nečase, který v pondělí podal demisi. Němcová ale v současnosti zastává post šéfky dolní parlamentní komory a podle TOP 09 tak ODS z jednoho problému udělala fakticky problémy dva.

Předsednictvo Schwarzenbergovy strany dnes zdůraznilo, že ČR je parlamentní demokracie a předseda sněmovny třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi. "Neobsazení této funkce by znamenalo nejen politický, ale i společenský problém. Přestože ODS zapříčinila tento problém bez konzultace s koaličními partnery, jsme připraveni ho řešit. Nejsme ho však ochotni ignorovat," stojí v dnešním prohlášení předsednictva TOP 09.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes podotkl, že chápe, když ODS "v pudu sebezáchovy" říká, že obsazení postu po Němcové není důležité. Nerozumí prý ale podobným slovům od renomovaných komentátorů. "Tyto názory nepokládáme za úplně bezpečné pro demokracii," podotkl. TOP 09 se podle Kalouska nedomnívala, že diskuse o novém předsedovi vlády bude zatížena nutností diskutovat také o obsazení třetího nejvýznamnějšího ústavního postu v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …