TOP 09 slaví desáté výročí. Do politiky musí zamířit mladí lidé, dědci to neutáhnou, apeluje Schwarzenberg

27.06.2019 18:28

TOP 09 by podle svého čestného předsedy Karla Schwarzenberga měla více nabírat nové a mladé členy, jinak se neobnoví. Podle bývalého předsedy strany a předsedy poslaneckého klubu Miroslava Kalouska není strana aktuálně v kondici. Dnes to uvedli u příležitosti oslav desátého výročí strany v pražském Břevnovském klášteře.

TOP 09 slaví desáté výročí. Do politiky musí zamířit mladí lidé, dědci to neutáhnou, apeluje Schwarzenberg
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V rámci "Expedice neuhneme 2017" představovala TOP 09 svůj volební program v Únětickém pivovaru. Zúčastnili se čestný předseda Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Markéta Pekarová Adamová a poslanec Martin Plíšek

Schwarzenberg připomněl založení strany, kdy se nové uskupení dostalo do tehdejší vlády premiéra Petra Nečase (ODS). „Měli jsme štěstí v neštěstí – na začátku překvapivý výsledek 17 procent, což byl ohromný výsledek a všichni si mysleli, že to tak bude pokračovat,“ řekl jeden ze zakladatelů strany. Tehdy se podle něj s druhým spoluzakladatelem – Kalouskem – prakticky neznali, před usednutím ve Strakově akademii spolu byli jednou na večeři.

Vstup do tehdejší vlády měl podle něj tragický důsledek. „Takřka jsme neměli čas budovat stranu. A to je dodnes trochu naše chyba. Nenaučili jsme se v mezidobí budovat velkou politickou stranu, nabírat nové členy,“ dodal čestný předseda. Vyzval proto straníky, aby nabírali nové členy, zvláště pak mladé. „Pomalu se stahuju – pomalu, ale jistě. Musí nastoupit mladá generace, my dědci to už neutáhneme. Novou politiku musí dělat noví lidé, o tom jsem přesvědčen,“ uzavřel. Strana však podle něj má stále velký potenciál.

Kalousek pak zmínil, že strana stojí i na základech evropského humanismu. „TOP 09 je unikátní na české politické scéně a pevně doufám, že pro ČR ještě hodně udělá,“ řekl.

Současný předseda Jiří Pospíšil poté připomněl, že strana je výrazně proevropská. Vyzval také k většímu spojení pravicových uskupení na české politické scéně, vyhranil se však vůči Pirátům. „Piráti jsou moderní levicí – dnes a denně to vidím na zastupitelstvu a v pražské radě,“ dodal.

Strana bude na podzim vybírat nového předsedu. Současného předsedu Pospíšila už kritizoval za to, že je zároveň europoslancem, jeden z kandidátů – místopředseda strany Tomáš Czernin. Uvedl, že chce zvýšit voličskou přitažlivost strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…