TOP 09 spadla na dno. Voliči prý odcházejí od Kalouska a zlých reforem

20.09.2012 16:20

Nejzajímavější poselství ze zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění přináší výsledek TOP 09. Ještě nikdy nebyl tak špatný a jen od začátku roku přišla strana takřka o polovinu voličů. Analytik CVVM Daniel Kunštát to vysvětluje nepopulárností reforem tohoto jejich tahouna, ale také nevhodným vystupováním Miroslava Kalouska.

TOP 09 spadla na dno. Voliči prý odcházejí od Kalouska a zlých reforem
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Slova z názvu italského filmu ze sedmdesátých let „Bože, jak hluboko jsem klesla“ si může vzít za své politická strana TOP 09. Podle záříjového průzkumu CVVM Sociologického ústavu AV ČR jí volební model přisoudil historicky vůbec nejnižší výsledek, a to 8,5 procenta. Přitom v říjnu 2010 dosáhla svého maxima 21,5 procenta a ještě v prosinci 2011 měla 17,5 procenta.

„Je evidentní, že minimálně posledního půl roku TOP 09 kontinuálně ztrácí voliče. Od počátku roku přišla o polovinu z nich. Není to záležitost, která by byla navázána na superaktuální události, ale ten trend je dlouhodobější a souvisí s řadou nepopulárních opatření vlády. TOP 09 se prezentuje jako echt reformní strana, což má i druhou stránku, že nepopulárnost reforem se musí nutně odrazit v poklesu voličské přízně této politické strany,“ říká pro ParlamentníListy.cz Daniel Kunštát, analytik Centra pro výzkum veřejného mínění.

První tři strany předstihly topku o parník

Zároveň ale upozorňuje, že kromě tohoto obecného kontextu existuje kontext, který můžeme vztahovat k jednotlivostem. „V posledních měsících doplácí především na vystupování ministra financí Miroslava Kalouska, kterého lidé chápou jako skutečného lídra TOP 09. To nebylo úplně šťastné. Mám na mysli kauzu s letadly CASA, žádostí o vydání paní Parkanové nebo telefonáty vyšetřovatelům a policejnímu prezidentovi,“ připomíná Daniel Kunštát.

Podle záříjového volebního modelu CVVM sice zůstala TOP 09 i s 8,5 procenty čtvrtá, ale má hrozivý odstup od prvních tří stran. Sociální demokracie získala 31,5 procenta, KSČM 21 procent a ODS 20,5 procenta, když ve srovnání s posledním šetřením, které se uskutečnilo v červnu, si všechny tyto tři strany shodně o půl procenta polepšily.

  • Kompletní zpráva CVVM ZDE

ODS nesrazí nic a KSČM nabaluje nespokojené

„U sociální demokracie pozorujeme dlouhodobě navzdory posledním aférám typu David Rath  podporu nad 30 procent, to je konstantní věc. ODS, přestože je v čele vlády a má za reformy také odpovědnost, tak se dlouhodobě drží jen s mírnými výkyvy kolem 20 procent, což je vlastně její poslední volební výsledek,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Daniel Kunštát.

Ještě v listopadu 2010 měla KSČM podle průzkumu CVVM podporu jen 10 procent voličů. „Komunisté v důsledku nespokojenosti s politickou situací, která od voleb roste, na sebe navázali další nespokojené voliče, čímž se drží už několik měsíců kolem 20 procent. To je dvakrát tolik, než tomu bylo na začátku mezivolebního období, kdy těsně po volbách klesli k 10 procentům. Navíc se stejně jako ODS mohou opřít o své silné voličské jádro,“ uvádí Daniel Kunštát.

Bývalí voliči TOP 09 hledají alternativu v lidovcích i menších stranách

Analytik Centra pro výzkum veřejného mínění také poukazuje na to, kam utíkají voliči TOP 09. „Paralelně s tím, jak klesají preference TOP 09, tak stoupají lidové straně. Kromě toho se posilují i pozice malých politických stran jako kupříkladu SPOZ, což má souvislost s prezidentskou kandidaturou Miloše Zemana, dále Suverenita či ANO 2011,“ konstatuje Daniel Kunštát.

Dochází tak k částečnému transferu hlasů od parlamentních stran – kromě TOP 09 i Věcí veřejných – k mimoparlamentním politickým stranám. Jako by tito voliči hledali nějakou alternativu ke své minulé volbě. Deklarovaná volební účast se dlouhodobě pohybovala nad šedesáti procenty, v posledních měsících je ale zřejmě v důsledku rozladění z politiky nižší o několik procent, naposledy 58 procent.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…