Televize: Putin ztrácí Ukrajinu a mlčí. Je to ticho před bouří?

11.07.2014 9:30

Ukrajinská ofenzíva v Donbasu zúžila manévrovací pole Ruska. Čím více se ztenčuje území ovládané separatisty, tím více stoupá tlak na Vladimira Putina, aby se rozhodl: válka, anebo mír s Ukrajinou? V obou případech prohraje, uvedla polská zpravodajská televize TVN 24 na svém webu.

Televize: Putin ztrácí Ukrajinu a mlčí. Je to ticho před bouří?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ukrajinská ofenzíva Rusko překvapila. Putin a jeho diplomaté si byli do poslední chvíle jisti, že Petro Porošenko zase prodlouží příměří, což dovolí dál "zmrazovat" konflikt a přeměňovat Donbas v "ukrajinské Podněstří". Místo toho začala ukrajinská ofenzíva a během pár desítek hodin povstalci přišli o Slavjansk, Kramatorsk a další místa na severu Doněcké oblasti. Byl to první velký úspěch Ukrajinců od dobytí Mariupolu v půli června.

Obsazení Slavjanska a Kramatorska má obrovský psychologický význam. Právě tato města separatisté obsadili jako první bez jediného výstřelu v polovině dubna. Tady sídlilo vojenské velení povstání, odtud hrozily ozbrojené výpady do dalších oblastí, Dněpropetrovské na západě a Charkovské na severu.

Převzetí iniciativy vládními silami a zatlačení separatistů do defenzívy bylo možné díky hlubokým změnám ve vedení operace. První plody přinesla prověrka tajných služeb a armády, urychlená po zvolení nového prezidenta. Porošenko dal také přednost pravidelné armádě, méně infiltrované Rusy a méně zdemoralizované za vlády Viktora Janukovyče než tajná služba SBU.

Tíži bojů převzaly elitní armádní jednotky

Dobrovolníci a Národní garda jsou nyní na druhém místě, tíži bojů převzaly elitní armádní jednotky. Rozhodují vojáci, a ne SBU, a hned je vidět, že povstalci mají méně informací. Změny zpečetila Porošenkova rozhodnutí o výměně ministra obrany a šéfa generálního štábu.

Ukazuje se, že Porošenkova "válečná" volba byla naprosto správná. A tak Rusko volá po okamžitém příměří a vyjednávání a snaží se udělat vše, aby přesvědčilo Berlín a Paříž k tak silnému tlaku na Kyjev, aby bitvu v Donbasu přerušil. Cílem je učinit Putina "mírotvůrcem", a tím jej i uchránit před novými sankcemi, i před nespokojeností radikálů a nacionalistů v Rusku. Pozoruhodné semknutí ruské společnosti okolo režimu kvůli triumfu na Krymu má totiž křehké základy. Ruský prezident má nyní mnohem zúženější manévrovací prostor než v březnu, v dubnu i v květnu.

Zbigniew Brzeziński se zmínil o třech Putinových možnostech: dohoda s Kyjevem a normalizace vztahů, další podpora povstání v Donbasu, anebo ozbrojená intervence. Žádná však nevede k Putinovu strategickému cíli, tedy udržení celé Ukrajiny v ruské sféře vlivu, a každá znamená pro Putina menší či větší ztráty, okamžité či dlouhodobé.

Snaha o dohodu s Kyjevem by musela vést k ukončení vojenské podpory povstalců, což by zase vedlo k poklesu Putinovy obliby ve vlasti, možná i k nepokojům a palácovému převratu proti "zrádci".

Vstup regulérní armády na Ukrajinu by zase vedl ke konfrontaci se Západem na úrovni, která by pro Rusko znamenala hospodářskou a politickou katastrofu.

Putin si prozatím vybral střední cestu mezi válečným scénářem a zřeknutím se podpory separatistů. Je to riskantní cesta, ale jediná možná v této chvíli. Tlačí na Kyjev, aby přerušil boje, a oficiálně hlásá, že separatisty nepodporuje. Přestože příliv dobrovolníků a zbraní neustává, taková prohlášení oslabují morálku rebelů.

Porošenko je ochoten jednat až po kapitulaci rebelů, a to znamená, že "projekt Novorusko" vyžaduje otevřenou agresi i za cenu sankcí, anebo Kreml musí na ambice zapomenout a začít vyjednávat, už ze značně zhoršených pozic.

Snížení napětí v konfliktu s Ukrajinou zpočátku vypadalo od Putina jako chytrý tah. Ale Rusko je tlačeno ke zdi a blíží se okamžik, kdy si bude muset vybrat mezi mírem, anebo válkou.

V Moskvě převládá přesvědčení, že proevropská Ukrajina by představovala zásadní ohrožení

Analýza dosavadní politiky ruských vládnoucích elit jasně ukazuje, že za větší zlo budou považovat mír s Ukrajinou, než válku. Záhodno dodat, že z hlediska důsledků pro putinokracii, ne pro Rusko.

Putin je fanatickým nepřítelem "barevných revolucí" - a Ukrajina je nejdůležitější bojiště. V Moskvě převládá přesvědčení, že proevropská Ukrajina by představovala zásadní ohrožení. Demokratická země opouštějící postsovětské vzorce chování a blížící se západním normám by se stala alternativou a následováníhodným vzorem i pro Rusy. Pro autokratické jistoty moskevského státu by to byla smrtelná hrozba.

Kreml v posledních dnech mlčí a zvažuje argumenty pro a proti válce. Vojenské úspěchy Kyjeva v Donbasu paradoxně zvyšují pravděpodobnost ruské intervence pod pláštíkem "humanitární mírové mise".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…