Ta dáma byla vždycky trochu zvláštní. Konkurence glosovala kandidaturu Samkové do Bruselu

24.01.2014 17:18

ANKETA Advokátka Klára Samková ukončila členství v TOP 09, jejíž vedení dlouho kritizovala, a v květnu povede kandidátku do Evropského parlamentu za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků napříč politickým spektrem, co si o výběru lídra Okamurova hnutí myslí.

Ta dáma byla vždycky trochu zvláštní. Konkurence glosovala kandidaturu Samkové do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Informace o kandidatuře doktorky Samkové přinesly ve čtvrtek jako první ParlamentníListy.cz, později to oznámil šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura na tiskové konferenci.

„Ten, kdo má zastupovat zájmy našich občanů, by tedy měl být člověk, který práva a zájmy občanů hájí skutečně dlouhodobě a má prokazatelnou profesní historii. Nemá smysl volit a nominovat člověka, který teď slibuje, smysl má vyslat takového zástupce, který je dlouhodobě naprosto prokazatelným zástupcem občanů a pomáhá jim především z důvodu pozitivního občanského přístupu a nehledě na jakoukoliv odměnu,“ uvedl ke kandidatuře Samkové na svém facebookovém profilu Tomio Okamura.

Okamura skládá poklonu, že chce obětovat kariéru

Podle jeho slov v tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková, která má za sebou nepřeberné množství případů, kdy zcela zdarma obhajovala práva obyčejných lidí jen proto, aby jim pomohla. „Za hnutí Úsvit jí za to děkujeme a v tuto chvíli skládáme poklonu, že se rozhodla částečně obětovat profesní kariéru a hájit zájmy občanů ještě silněji na evropské úrovni,“ dodal předseda hnutí Úsvit přímé demokracie.

Názory Úsvitu a Samkové jsou prý neslučitelné

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila politiky s anketními otázkami, co si myslí o tom, že hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury v evropských volbách jako jednička povede advokátka Klára Samková, bývalá členka TOP 09, a jak hodnotí dosavadní politické působení Tomio Okamury.

Poslankyni ODS a starostku městské části Praha 2 Janu Černochovou rozhodnutí Kláry Samkové velmi překvapilo. „Připadá mi, že její názory a životní postoje jsou s Úsvitem zcela neslučitelné. Ale na to se zřejmě v některých stranách nehraje, což ve mně vyvolává pocit vyprahlosti politické kultury, když nejvíc podstatné je jenom to, že máte v čele kandidátky známou tvář,“ napsala v SMS zprávě Černochová. Klára Samková je městskou zastupitelkou právě na Praze 2.

Okamura své hnutí podle poslance opírá o lidi z bývalé vládní koalice

„To je samozřejmě rozhodnutí pana Okamury, které posoudí voliči,“ řekl poslanec ČSSD Richard Dolejš. „Jen bych podotkl, že se zřejmě stává tradicí hnutí Úsvit nominovat za lídry současné či bývalé významné členy stran minulé pravicové vládní koalice. Naposledy v parlamentních volbách to byli např. představitelé VV pánové Bárta a Kádner, tedy lidé z bezpečnostní agentury ABL. Pan Kádner je díky Úsvitu poslancem a dokonce předsedou sněmovního výboru pro obranu. Uvidíme, zda jeho pozice nebude pro stát bezpečnostním rizikem. V tomto ohledu považuji personální politiku populistického politika pana Okamury za problematickou a neprůhlednou. Opírá se spíše o bývalé pravicové a rozporuplné politiky. Posoudit to však musí voliči,“ doplnil Dolejš.

Poslanec za TOP 09 Daniel Korte v úvodu své odpovědi poukázal na to, že doktorka Samková je už bývalá členka TOP 09. „Může si dělat, co chce. Žádného politického působení pana Okamury jsem si nevšiml,“ vyjádřil se Korte k působení Tomio Okamury v politice.

Podle sociálnědemokratického člena dolní komory Parlamentu Jiřího Koskuby je Tomio Okamura bezesporu člověk šikovný. „Netradiční je jak jeho podnikání, tak styl politiky. Umí oslovit jistou, či řekněme spíše ‚jinou‘ část jak zákazníků, tak voličů. Těžko pak vytýkat populismus, když zabírá. Ale sám vyznávám jiný styl. Možná příliš konzervativní už i na vlastní oranžovou stranu. Ale nepřísluší mi kritizovat volbu Úsvitu kandidátky do EP. Navíc právě v Bruselu nám stále něco lakují narůžovo. Takže dostatečnou kvalifikaci má,“ sdělil Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Hovorka zhodnotil, na čem Tomio Okamura postavil svoji politiku

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí
Komunistický poslanec Jiří Dolejš konstatoval, že je věcí hnutí Úsvit, koho nominuje ve volbách. „O paní Samkové jen vím, že se před tím přidala k TOP 09, což potvrzuje pravicovost Úsvitu, který tak trochu nahradil Věci veřejné,“ míní poslanec.

„Rozhodnutí o lídrovi kandidátky je čistě věcí Úsvitu,“ řekl redakci poslanec TOP 09 a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „Mně se zdá, že paní Samková je svým způsobem logickou volbou pro toto uskupení, pokud se tedy z nějakého důvodu rozhodla nekandidovat tentokrát za Suverenitu,“ uvedl Gazdík.

Staronový poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka si myslí, že „VIP političtí turisté zatím sklízeli úspěchy za přestupy kvůli přesvědčení voličů, a že ‚noví bojovníci‘ v nových uskupeních s jednoduchými řešeními všechno vyřeší ku blahu národa. Je otázkou, kolik takových přestupů voliči snesou.“

Hodnotit lze jen to, co má obsah

Pan Okamura postavil svoji kampaň na třech pilířích: 1. Jmenuji se Tomio Okamura, za 2. Jsem nespokojen a za 3. Nikdy a nikde se nepřestávám zabývat problémy, které trápí každého z vás. Chopil se tématu přímé demokracie a pravidelných mediálních výstupů. Jinak zatím není příliš co hodnotit.

„Dotyčná dáma byla vždy trochu zvláštní, což potvrdila tím, za koho nyní kandiduje. Divím se, že tam neskončila dříve. A hodnocení? Můžete hodnotit něco, co má obsah. Alespoň nějaký. Tady není hodnotit co,“ je přesvědčen poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

„Jméno velmi dobré. Hodnotit aktivity Úsvitu nechci,“ reagoval sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. Ještě stručnější byl předseda KDU-ČSL a budoucí vicepremiér Pavel Bělobrádek: „Hodnotit nehodlám."

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…