Ta poslední debata nebyla korektní, Moravec to vedl proti mně... A tak Andrej Babiš po volbách místo ČT vyrazil za Jaromírem Soukupem. Co se tam odehrálo, je nepopsatelné

22.10.2017 6:49

Zatímco většina lídrů stran zvolených do sněmovny vyrazila na povolební debatu do České televize, vítěz voleb a šéf hnutí ANO dal veřejnoprávní televizi košem a raději šel debatovat s generálním ředitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem. Ten o Babišovi hned na úvod řekl, že pochází z jiné galaxie. Pak si povídali o tom, kterého z politiků ze sněmovny Babiš považuje za hrdinu a koho za padoucha. Raději se podívejte sami.

Ta poslední debata nebyla korektní, Moravec to vedl proti mně... A tak Andrej Babiš po volbách místo ČT vyrazil za Jaromírem Soukupem. Co se tam odehrálo, je nepopsatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jaromír Soukup svůj pořad odstartoval velkou chválou Andreje Babiše. „Posledních 15 let, když Andrej Babiš něco dělá, ve všem, co dělá, si hraje svoji vlastní ligu a ti ostatní většinou koukají takhle,“ vzal si Soukup k ruce obrázek. Obrázek surikat. Malých afrických šelmiček, které jsou po celém světě známé tím, jak se dokážou postavit na zadní nohy a bedlivě se rozhlížet po celé krajině. „Jako surikaty,“ doplnil Soukup a obratem připomněl, že jsou chovány i na Čapím hnízdě – ve firmě, kvůli které byl Andrej Babiš obžalován. Šéf hnutí ANO prý dostal nejednu ránu, ale když došlo na lámání chleba, „tak to dopadlo jako obvykle. Ruka vítěze byla ta Andrejova,“ vychválil jasného vítěze voleb ředitel TV Barrandov.

„To je asi tak v kostce Andrej Babiš. Nemusíme s tím souhlasit, nemusí se nám to líbit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. Já jsem se zamyslel nad tím, proč je Andrej Babiš tak úspěšný. Tak třeskutě úspěšný. Andrej Babiš je z jiné galaxie,“ odhalil divákům Soukup. Přirovnal ho k Darthu Vaderovi, hlavní záporné postavě z filmové série Star Wars. Mezi diváky tím vyvolal smích.

Když Babiš konečně dorazil na pódium, ozval se oslavný potlesk a jásot. Pravděpodobný příští premiér za něj poděkoval. Znovu poděkoval voličům za to, že ho lidé volili a neuvěřili oné masivní negativní předvolební kampani. Babiš je přesvědčen, že je proti němu vedena. Šéf hnutí ANO to však chce hodit za hlavu a debatovat s dalšími předsedy stran, které se dostaly do sněmovny, o správě této země.

Znovu také poděkoval své ženě Monice za podporu. Nikoli poprvé také prozradil, že „tisíckrát litoval toho, že vstoupil do politiky“. „Pro tu rodinu je to strašné, hlavně když teda vymysleli tu aféru o Čapím hnízdě, to je brutální vylhaná věc,“ řekl před kamerami. Znovu také poděkoval „géniovi sociálních sítí“ Marku Prchalovi. Z úst jasného vítěze voleb také padlo, že volby vyhrál, protože několikrát objel republiku a mluvil s lidmi.

Rýpl si také do novinářů. Prohlásil, že poslední předvolební superdebata ČT Václava Moravce nebyla v pořádku. „Ta finální debata České televize taky nebyla korektní, mě to jako mrzí, mnozí novináři o nás lhali. Ta poslední debata ČT nebyla korektní, pan moderátor to vedl vyloženě proti mně a proti panu Okamurovi,“ posteskl si. Obratem ale dodal, že nechce dál mluvit o veřejnoprávní televizi. „Já nechci tady něco říkat, protože zase budou říkat, že jsem ohrožením demokracie. Ale já nejsem ohrožením demokracie... Já jsem nikdy nic nedemokratického neudělal,“ konstatoval Babiš.

Celý rozhovor naleznete zde.

Jako vítěz voleb je prý Babiš připraven pracovat pro lidi, byť to prý bude mít složité kvůli poměrnému volebnímu systému. Nebude to prý mít snadné ani s hledáním koaličních partnerů. Už proto, že druhá ODS, která za Babišem zaostala takřka o 20 procent, prý svůj výsledek „udělala“ na tom, že kritizovala EET. Předsedu ODS Petra Fialu má za slušného člověka.

Jaromír Soukup si nechal připravit dvě tabule. Na jednu dával kladné hrdiny voleb a na druhou padouchy. Babiše zařadil mezi hrdiny a zeptal se ho, kam by zařadil své kolegy ze sněmovny. Již zmíněného Fialu Babiš dal jako slušného člověka mezi hrdiny. Mezi hrdiny zařadil také Ivana Bartoše a jeho Piráty. I ty považuje za hrdiny, byť prý nevědí, jak to funguje ve vládě. Zatím prý všechny kritizovali. „Já jsem taky v roce 2013 všechny kritizoval, to je jako super pozice, ale když jste ve vládě, tak je to podstatně těžší,“ podotkl.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Někam mezi hrdiny a padouchy, na půl cesty, zařadil předsedu SPD Tomia Okamuru. Toho považuje za populistu, jenž slibuje lidem věci, které se nedají splnit. „Tomio Okamura lidi strašil, tady žádný migranti nejsou. Nejsou,“ opakoval Babiš. Okamura volá např. také po odchodu z EU a podle Babiše to není nejlepší cesta. „EU se musí změnit,“ řekl jasně příští možný premiér. On prý chce být u té změny.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pak konečně zařadil jednoho politika mezi „padouchy“. Šlo o předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, byť jedním dechem dodal, že se komunisti měli buď zrušit hned po sametové revoluci, nebo uznat, že jsou součástí demokratického státu. Mezi „padouchy“ zařadil také volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka.

„ČSSD podělala, co mohla,“ pravil Babiš. „Ale to nebyl Zaorálek. Všechno podělal premiér (Bohuslav) Sobotka. On lhal o dluhopisech. Proč Erik Best říká, že 75 procent médií ovládá ČSSD? Oni podělali, co mohli. Už v krajských volbách lhali, že chceme privatizovat zdravotnictví. Kdyby nelhali a nevyhazovali mě z vlády, tak jsme mohli dovládnout společně. A pan Sobotka, který teď touží stát se předsedou sněmovny, tak mohl prostě říct: Babiši, jsi lepší,“ shrnul svůj pohled šéf hnutí ANO.  

Posteskl si také, že lidovci často hlasovali s ČSSD. Přesto předsedu KDU-ČSL zařadil mezi hrdiny voleb.  

Když přišel na řadu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, Soukup se Babiše ani neptal a rovnou předsedu TOP 09 zařadil mezi padouchy. „Miroslav Kalousek je pro mě symbol korupce. On skvěle mluví, je skvělý rétor, ale já si myslím, že on ani nevěří tomu, co říká. Stoprocentně ne. On je v politice 27 let. Byl v KDU-ČSL, stavěl vládu s Paroubkem za podpory komunistů, stále o mně říká, že jsem ohrožením, já nevím čeho. Našel si pana Schwarzenberga, který mu dělá tu loutku cvičenou. Kritizuje stále prezidenta, a přitom si myslím, že pan Schwarzenberg na tom není lépe,“ rýpl si Babiš. „Je škoda, že se Kalousek do parlamentu dostal. Mohl si užívat tých miliard, co nakrad,“ uzavřel téma „Kalousek“ host.

Pak došlo na starosty. Volební lídr Starostů a nezávislých Jan Farský prý vedl útočnou kampaň proti ANO a proti Babišovi samotnému, což prý možného příštího premiéra velmi mrzí.

Pořad se přehoupl do své druhé půle a Soukup se chtěl s Babišem bavit o sestavování koalic. „Ale já se s vámi nechci bavit o koalicích,“ odbyl ho Babiš. Zatím prý napsal všem předsedům stran, vybídl je k jednání a počká, kdo se ozve. Místo toho mluvil o těžbě lithia v Česku. Znovu zopakoval, že podpis memoranda sedmnáct dní před volbami byl skandál. „A nakonec z toho vyleze Bakala,“ přisadil si Babiš. Předseda hnutí ANO konstatoval, že memorandum od počátku považuje za neplatné. Prý se na to musejí podívat právníci, ale Babiš by si přál, aby možnost těžby lithia jako první prozkoumala státní firma Diamo.

A co bude dělat šéf hnutí ANO, pokud sestaví vládu? V první řadě bude chtít změnit zákon o státní službě, kompetenční zákon i jednací řád sněmovny. Kompetenční zákon se týká zřizování či rušení ministerstev. Babiš před kamerami znovu zopakoval, že je vládu potřeba jasně řídit, a on se k tomu chystá. Chce také i nadále bojovat proti korupci.

Stejně tak by se rád podíval na téma exekucí. Prý se lze bavit o tom, že se z exekutorů stanou státní úředníci. Další otázkou k debatě je prý také zastropování úroků u nebankovních půjček. Kromě toho se prý Babiš chystá snížit daně a zjednodušit výběr daní. „Píše se nový zákon o dani z příjmu, připravuje se soutěž na IT správu. My potřebujeme tu digitalizaci. Ten cíl je asi, jak to mají v Estonsku nebo ve Švédsku, kde vám to dokonce předvyplní a vy to jen zkontrolujete,“ předestřel své představy vítěz voleb. Posledních pár slov padlo k odvádění zisků z Česka. Babiš by prý rád přesvědčil zahraniční firmy, aby nechaly ze svých zisků v Česku víc než dosud. Soukup poté debatu ukončil.

„Viděli jste vítěze voleb, vlídného státníka Andreje Babiše,“ uzavřel Soukup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…