Ta tam je éra oteplování, mrzne až praští, varuje Zaorálek

22.12.2019 16:58

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v komentáři na blogu Aktuálně.cz upozornil, že ve 21. století se bezpečnostní situace změnila. Doba oteplování zahraničních vztahů skončila. Podle Zaorálka mrzne, až praští. Ke chladu přispělo i šíření dezinformací. Jenže na to bychom si prý neměli stěžovat, protože jsme jich sami rozšířili dost a dost. Chybující Západ teď podle ministra rád ukazuje na Čínu.

Ta tam je éra oteplování, mrzne až praští, varuje Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Někdejší šéf české diplomacie a dnešní ministr kultury Lubomír Zaorálek konstatoval, ž v 90. letech se zdálo, že po tom, co Západ vyhrál studenou válku, nastane klid a mír. Jenže nenastal. S počátkem 21. století skončila éra oteplování mezinárodních vztahů. Místo toho nastává zima. Zima, k níž jsme podle Zaorálka sami přispěli, když jsme podpořili spojence v útoku na Irák.

Těžko můžeme naříkat, kolik dezinformací a lží je kolem nás, když jsme s nimi ani my nešetřili. Stačí vzpomenout na šestnáct let starou invazi do Iráku, k níž více než reálné přispěly vykonstruované důvody. Destabilizovali jsme arabský svět a dnes se nám to vrací. Dokonce i nástup Donalda Trumpa v USA je důsledek lží a chyb etablovaných politiků. Američtí voliči dali raději přednost politice, která není jen izolacionalistická. Ona je přímo autistická, velmi špatně se s ní komunikuje. A to všechno proto, že dřívější pokusy Spojených států o nastolení nového řádu selhaly,“ napsal Zaorálek.

Tak to vidí Zaorálek, který dodává, že možná právě kvůli vlastnímu selhávání Západ ukazuje prstem na Čínu.

„Jenže snazší než si přiznat vlastní chyby je trefovat se do druhých. Vadí nám především ambice Číny. Ekonomické i geopolitické. Asi jí závidíme, že peníze na rozdíl od nás vynakládá chladnokrevně a efektivně. Často slýchám, že se musíme připravit na studenou válku s ní. Tu se SSSR jsme vyhráli, byť to trvalo. Jenže Sovětský svaz nikdy neměl takovou sílu, takový vliv, takové technologie, jaké má Čína. Jde o civilizaci početnou, vyspělou a vlivnou. Poměřováním se s ní bychom vykrváceli,“ varoval Zaorálek.

Čína omezuje lidská práva řady svých lidí, na druhou stranu podle Zaorálka pozvedla miliony Číňanů z bídy. A pomáhá udržovat mír ve světě. Pokud se chceme vyhnout krvavé válce s Čínou, musíme s ní podle Zaorálka vést dialog.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …