Tabery: Opozice zařídila Babišovi vítězství

15.02.2021 12:26

„Opozice zařídila Babišovo vítězství," uvádí šéfredaktor Respektu Erik Tabery k současné době debat a dohadů kolem nouzového stavu. Podle jeho slov, pokud chce opozice vyhrát ve volbách, bude se muset lépe připravit.

Tabery: Opozice zařídila Babišovi vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Tabery

Opoziční strany sice podle Taberyho dosáhly ve čtvrtek vítězství, když vládě neprošla další žádost o prodloužení nouzového stavu, ale – ti samí hejtmani těch samých stran o pár dní později prosili premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho kabinet, aby nouzový stav opět zavedl, a tím je zachránil. „To je skoro jako cimrmanovské trestání učitele učitelem,“ poznamenal Tabery.

„Opozice měla pravdu, když tvrdila, že vláda nouzový stav zneužívá, a přitom je u nás pandemie stále jedna z nejhorších v Evropě. Babiš proto nesehnal dostatek hlasů na prodloužení stavu – a ten by v pondělí skončil. Rozjela se tak poměrně ostudná mediální kampaň vlády, která strašila občany, že tu budou hromadně umírat lidé (děje se to už dnes, ale dosud to kabinet bagatelizoval, protože by musel přiznat odpovědnost). A následně se ozvali hejtmané, kteří přijali tezi Andreje Babiše, že to bez nouzového stavu opravdu nejde,“ poznamenal Tabery. 

Nouzový stav byl s platností od dnešního dne opět vyhlášen, a to právě na žádost hejtmanů po dobu následujících 14 dní. „Babiš je zachránce, opozice působí jako nekompetentní amatéři,“ popisuje, jak to celé vypadá, Tabery. 

Domnívá se, že jasné podmínky měla dát již opozice ve Sněmovně – a Babišovi nouzový stav prodloužit. „Byla by tím, kdo určuje dění, a ještě projevuje vstřícnost. Nyní Babiš ony dva týdny dostal, ale s tím rozdílem, že se tak neděje po aktivitě opozice ve Sněmovně, ale opozice v krajích. To je zásadní rozdíl. Navíc se tu opozice stává vládě komplicem při očividném obcházení ústavy. Nouzový stav musí schválit Sněmovna, která to před pár dny odmítla,“ píše Tabery. 

Podle něj opoziční strany tuhle situaci naprosto nezvládly a nabádá je, aby si příště své kroky lépe promyslely. 

„Situace ale ukázala pro opozici ještě jeden zajímavý a problematický element – Martina Kubu. Jihočeský hejtman je v ráži, cítí se být důležitým hráčem (a také jím je), ovšem evidentně má nulovou loajalitu k centrálnímu vedení. Petra Fialu tak bude trápit prokletí, které sráželo i jeho předchůdce – neloajální regionální předáci. Kuba je ve svých výrocích mnohem vstřícnější k Babišovi než ke svým kolegům. Neustále naznačuje, že poslanci jsou od reality odtržení lidé, zatímco on je v centru dění,“ uvádí Tabery a všímá si i podobnosti Kubova výroku s výrokem ministryně financí Aleny Schillerové. Oba hovořili o tom, že hejtmani jsou blíž lidem než opoziční poslanci na Malé Straně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…