Tabery: Zeman chce ukrást volby. Podpořte opoziční bloky

25.01.2021 10:53

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro MF Dnes před pár dny naznačil, že sestavením vlády po volbách nepověří vítěznou koalici, ale vítěznou politickou stranu. S ohledem na průzkumy voličských nálad z posledních 4 let se dá říci, že by se tak premiérem mohl znovu stát šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery chce Zemanovi tento plán překazit.

Tabery: Zeman chce ukrást volby. Podpořte opoziční bloky
Foto: FTV Prima
Popisek: Miloš Zeman na Primě

Prezident Miloš Zeman věnoval v nedávném rozhovoru pozornost možné povolební situaci v Česku. Naznačil, že stávající premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš pravděpodobně dostane šanci sestavit i příští vládu, protože Zeman se bude ohlížet na volební výsledky jednotlivých stran, nikoli na zisky koalic.

Když ty volby nevyhraje, tak dostane jako první na pásce první šanci ten, kdo je vyhrál. Výhra ve volbách se měří počtem získaných mandátů. Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici. Uvědomte si, že ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09. Dokonce se domnívám, že by nebylo od věci, kdyby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO se sociální demokracií. Ale to je samozřejmě věc těchto dvou stran a prezident by neměl zasahovat do jejich rozhodování. Měl by maximálně vyslovit svůj názor,“ uvedl prezident.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

Šéfredaktor časopisu Respekt Erik Tabery by tento plán Zemanovi rád překazil. Má totiž za to, že se Zeman fakticky snaží ukrást volby.

„To už nemá s demokracií nic společného, ale Zeman není demokrat, ukázal to ostatně několikrát,“ udeřil Tabery na prezidenta.

Čtenáře časopisu vyzval, aby podpořili opoziční blok ODS, TOP 09 a lidovců, nebo druhý opoziční blok Pirátů a Starostů. Pokud bude podpora těchto bloků dostatečně silná, prezidentovu pozici to podle šéfredaktora oslabí.

„Snad se nově vzniklé koalice znervóznit nenechají a poučily se, že autoritářům se neustupuje. A pro voliče by to měla být ještě větší motivace podpořit opoziční bloky. Čím silnější budou, tím viditelnější bude zvůle hlavy státu, která chce veřejnosti ukrást volby a potažmo vládu. Když by byly bloky hodně silné, mohly by – v krajním případě – změnit i ústavu a pravomoci prezidenta,“ dodal Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…