Tabery z Respektu varuje ODS před Martinem Kubou

17.06.2013 10:31

Z ODS stále častěji zaznívají hlasy, že novým premiérem by měl být ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba. Podle občanských demokratů je to logické, protože je prvním místopředsedou strany. Co ale může vypadat logické z pohledu ODS, nedává moc smyslu při pohledu z venku, píše v komentáři šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Tabery z Respektu varuje ODS před Martinem Kubou
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident republiky Václav Klaus přijel ministra průmyslu Martina Kubu v dopoledních hodinách na Pražském hradě

"Tato vláda vznikla s tím, že chce mimo jiné bojovat proti kmotrovství a klientelismu. Martin Kuba přichází z jižních Čech, kde měl léta pověst loutky místního kmotra Pavla Dlouhého. Ona pověst byla tak věhlasná, že Kuba v tomto kraji prohrál více méně všechny volby, které se prohrát daly. Veřejnost mu jinými slovy řekla: dost," míní Tabery.

Jeho výstup do nejvyšších pater politiky se tak nepodařil přes vůli voličů, ale díky jeho taktizování. Petru Nečasovi prý pomohl porazit vnitrostranickou rebelii a ten z něj za odměnu udělal člena vlády a umožnil mu stát se místopředsedou ODS. "Kubova popularita uvnitř strany roste, protože se snaží se všemi vyjít. Tak dlouho například hrál na ješitnou strunu Václava Klause, až získal jeho vyjádření, že by právě Kubu rád viděl jako příštího šéfa ODS," dodává šéfredaktor.

Absurdní divadlo

Podle Taberyho by se ovšem nemělo zapomínat, že Kuba nemá žádný mandát od voličů. Není poslancem a neuspěl ani v krajských volbách. Pravice už tak bude mít slabý mandát, pokud se jí podaří sestavit nový kabinet. Kdyby měl vládu navíc řídit nezvolený politik, bylo by to podle šéfredaktora Respektu absurdní divadlo.

"Martin Kuba zřejmě od své strany dostane příležitost přesvědčit voliče, že už není kmotrovskou loutkou. Nebude to mít vůbec snadné, i když česká politika mnohokrát ukázala, že voliči jsou ochotni zapomenout mnohé, pokud se víc bojí kandidáta konkurence. Kuba by si proto měl počkat a nepředbíhat," uzavírá Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…