Tachecí koupala Stropnického za slova o vojácích NATO u nás. A ten nakonec přiznal, že...

21.05.2014 8:05

Podle agentury Reuters Martin Stropnický řekl, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků NATO v Česku by představovalo problém. Poté se spustila vlna kritiky a vysvětlování. Podle ministra obrany šlo o zmanipulování jeho odpovědi. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes s tím, že jemu by vojska NATO na našem území nevadila.

Tachecí koupala Stropnického za slova o vojácích NATO u nás. A ten nakonec přiznal, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

Moderátorka Barbora Tachecí popsala Stropnického jako dobře naladěného ministra, který rozhodně nejeví známky vystresovanosti. Přivítal ji prý ve žluté vestičce v pracovně velikosti tanečního sálu. Mimo jiné si prý postěžoval na souběh práce poslance a ministra s tím, že tato otázka by se měla řešit systémově. Naopak podle moderátorky vyzdvihl úlohu své ženy Veroniky Žilkové, která mu prý vydatně pomáhá.

Politika a média nemají svá pravidla

Martin Stropnický v MF Dnes přiznal, že celá kauza okolo agentury Reuters ho nepotěšila. „Uvědomil jsem si, že politika a média nemají svá pravidla a člověk se musí neustále učit." Naučil se prý, že k některým věcem je lepší se nevyjadřovat vůbec, k některým opatrně. „Jenže mně zároveň vadí politici, kteří se vyjadřují v nějakých prapodivných obratech, že si nakonec řeknete, co vlastně chtěl říct,“ vysvětluje v rozhovoru Stropnický.

On sám proto mluví konkrétněji. „Musím ale počítat s tím, že se to dá obrátit, zmanipulovat.“ Stropnický se o tom prý přesvědčil právě v situaci, kdy novináři stále znovu a znovu opakovali, že rozmístění vojsk NATO v Česku představuje problém, a to zejména pro generaci, která poznala sovětskou invazi v roce 1968.

Ministr obrany popisuje v rozhovoru v MF Dnes způsob zkreslení jeho sdělení agenturou. „Manipulovala Reuters, to musím říct naplno. Protože otázka zněla na případné stálé umístění vojsk NATO na našem území a v titulku bylo, že Česká republika nechce na svém území cizí vojáky, což je trošku rozdíl. A pak až na výjimky si řada komentátorů vzala ten titulek a začala s ním pracovat. Což je absurdní, protože jsem byl dávno před tím zastáncem transatlantické vazby,“ uvedl Stropnický.

Na prvním místě je zajištění obrany státu

Martin Stropnický také řekl, že přestože patří ke generaci, která má trpké zkušenosti s 80 000 sovětskými vojáky na našem území, nesdílí onu obavu z přítomnosti vojáků NATO. „Na prvním místě je zajištění obrany státu, takhle Vám odpovím,“ říká. „A pokud by šlo o situaci, která vyžaduje případnou hypotetickou obranu státu, tak si nedovedu představit, že by tu někdo někomu zakazoval, aby nám pomohl,“ uvedl Stropnický.

Po vlně kritiky slov Martina Stropnického, které někteří údajně vnímali jako srovnání okupačních vojsk a NATO, došlo i na deklaraci, kterou sněmovna vyjadřuje nebo lépe řečeno stvrzuje vztah republiky k Alianci. Ze tří návrhů prý nakonec byl přijat právě ten Stropnického. „Ten je poměrně explicitní. Nelavíruji a své stanovisko jsem tím vyjádřil jasně. A mimochodem, ne každý ministr se dostane do Spojených států ke svému resortnímu partnerovi, já to štěstí měl a myslím, že jsem to neprohospodařil.“

reklama

autor: dkr

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…