Tady Západ opravdu rádi nemají. Novinář se vypravil na úplný východ Ukrajiny a toto zažil

22.04.2014 8:33

Východ Ukrajiny už několik týdnů dává najevo svůj nesouhlas s politikou současné vlády země. Reportér serveru Aktuálně.cz se vypravil přímo do Luhansku, centra nejvýchodnější oblasti Ukrajiny, kde se v největší míře objevují tendence k vypovězení poslušnosti vládě v Kyjevě.

Tady Západ opravdu rádi nemají. Novinář se vypravil na úplný východ Ukrajiny a toto zažil
Foto: archiv red, tan
Popisek: Masové protesty na Ukrajině

Na hlavním náměstí, místní obdobě metropolitního „Majdanu“,  zní z amplionů píseň „Narodil jsem se v Sovětském svazu“, pod nohami do toho křupe sklo z rozbitých oken a všude se nápisy „Stop fašismu“ či „EU a NATO, ruce pryč od Ukrajiny“ mísí s pravoslavnými kříži a rudými sovětskými vlajkami.

„Považují je za banderovce, fašisty, kteří rusky hovořící obyvatelstvo východní Ukrajiny poníží na lidi druhé kategorie, pokud je rovnou nevyženou nebo nevyvraždí,“ shrnuje reportér námitky místních vůči kyjevské vládě.

Pak cituje Sergeje Gračova, velitele místní vyhlášené „Luhanské lidové republiky“. Novináře nemůže přijmout ve své kanceláři, rozhovor se tedy odehrává přímo na náměstí, mezi barikádou z pneumatik a barely s rozdělaným ohněm. „Nechceme nic jiného než to, aby lidé tady lépe a důstojně žili. Nechceme už politiky, kteří nás jenom vysávají. Aby nebyly hranice mezi Ukrajinou a Ruskem, abychom žili svobodně,“ vypočítává.

Demonstranti si prý přejí, aby Ukrajina byla jednotná. Je to však podle velitele Gračeva těžké v situaci, kdy zemi vládne vláda ovládaná fašisty, která se dostala k moci převratem. Jeho názor sdílí i řada dalších. „Musíme se bránit, protože z Kyjeva a Západu na nás chtějí útočit. Jednu válku nad fašisty už jsme vyhráli, půjdeme do ní klidně znovu,“ slibuje jeden z obyvatel stanového městečka.

Anketa

Myslíte si, že kvůli Putinovi vypukne válka?

7%
93%
hlasovalo: 23819 lidí

Na transparentech je dokonce možné si přečíst varování před Evropskou unií. Ta je prý už třetí svého druhu - tu první vytvořil Napoleon, tu druhou Hitler - a s oběma prý Rusové mají své smutné zkušenosti.

Když pak reportér opustil demonstrující náměstí, sdělil mu řidič čekajícího autobusu, že podle něj bylo za Sovětského svazu lépe. „Byla práce, závody a podniky fungovaly. Dnes akorát politici kradou,“ říká. Řešením pro jeho zemi prý není ani Evropská unie. „Soused pracoval i s manželkou v Řecku a říkal, jak tam přijali euro a přišla katastrofa,“ vypráví řidič. Jak reportér poznamenává, v tomto cípu Ukrajiny bude velmi náročné přesvědčit lidi o výhodách dohody s EU.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…