Tady berou lidi peníze za to, že nepracují, rozčílil se „santa Babiš“

03.02.2019 20:00

Český premiér Andrej Babiš je předsedou vlády už 423 dní, tedy podstatně déle než jeden rok. V rozhovoru pro Blesk.cz se rozhodl vysvětlit, co dělal dosud, a to, co ještě chystá. Prozradil, jak je to s rozdáváním dárečků, vyjádřil se k obědům zdarma, ke zneužívání sociálních dávek a pořádně sepsul Piráty. Naproti tomu se zastal svého ministra dopravy Dana Ťoka. „Hlavně, na dopravě se nekrade,“ zdůraznil. Nakonec zasadil ránu médiím.

Tady berou lidi peníze za to, že nepracují, rozčílil se „santa Babiš“
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

Moderátorka Klára Brunclíková hned v úvodu rozhovoru prozradila, že Babišově kabinetu se říká „vláda dárečků“. „Dokonce jsem už zaznamenala, že vám říkají ‚santa Babiš‘,“ prozradila moderátorka hned na úvod. Babiše tím rozesmála, ale hned, jak se smát přestal, vysvětlil, že lidem nedává dárky, jen jim podal pomocnou ruku. „Babičky mi píšou, že můžou chodit za vnučkami ne jednou, ale čtyřikrát. Pomohlo to i studentům, takže to není dáreček, to je vylepšení jejich situace,“ rozjel se šéf hnutí ANO.

Předchozím pravicovým vládám vytkl, že se o důchodce takto nestarali. Až on jako ministr financí prý dokázal najít peníze na to, aby se seniorům pomohlo, a ještě dokázal snížit státní dluh.

Pár slov přidal i k tématu školních obědů zdarma. „Já jsem netušil, že když to ve Finsku funguje od roku 1948, v Maďarsku to funguje, na Slovensku mají nějaký model, ale ta reakce u nás byla překvapivá. Máme desetitisíce škol a já se nemůžu zeptat jich všech na názor. Ale my jsme se nakonec škol zeptaly a ony nám řekly ‚my to vůbec nepotřebujeme, dejte nám peníze na platy kuchařek, to je náš problém‘,“ popisoval Babiš.

Problém obědů zdarma je tedy podle jeho názoru v podstatě mrtvý, protože školy samy řekly ne. Místo tohoto programu bude vláda hledat cesty, jak pomoct dětem, které to skutečně potřebují. „A já nejsem ředitel školy, takže já nemůžu vědět, co přesně děti potřebují,“ podotkl předseda vlády s tím, že se rád nechá poučit.

Menšinová vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty podle jeho názoru funguje dobře, i když jeden zásadní spor tu je, a to mezi ministryní financí za hnutí ANO Alenou Schillerovou a ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). „Paní Schillerová říká paní Maláčové ‚udělejte revizi sociálních dávek‘, dávky se zneužívají, třeba,“ zaznělo z úst premiér. „My nejme levicoví, my jsme i pravicoví a jsme i se sociálním cítěním, ale my říkáme, zkuste šetřit. Tady berou peníze lidi za to, že nepracují,“ rozčiloval se premiér s tím, že to se musí změnit.

„Paní Schillerová je pravičačka, zatímco paní Maláčová je asi extrémní levičačka,“ poznamenal na adresu obou dam premiér s tím, že by se měly dámy spojit a posvítit si na šmejdy, kteří obchodují s chudobou.

Ministři se také musejí naučit šetřit. „Oni nemají v té DNA šetřit. Tam si dokonce stěžovali na obědy na vládě. Když jsem já byl ministrem financí, tak jsem létal třídou economy a seděl jsem v deváté řadě. Já jsem na ně apeloval, aby šetřili, a ono to nefungovalo, tak teďka přitvrdíme. Předtím jsme to nechali na nich a podle mého to nefunguje,“ zlobil se premiér.

„My už teď se připravujeme na rozpočet 2020 a někteří novináři vytrhli z kontextu, že chceme zvyšovat daně. My jsme snížili daně o 100 miliard. My stále ty daně snižujeme, to je druhá vlna EET, vodné a stočné,“ nedal se zastavit český premiér.

Za šest let, co je Babiš v politice, prý vláda přidala peníze krajům, přidala peníze důchodcům, snížila daně a snižuje státní dluh. Tohle všechno dělá, a proto už teď připravuje rozpočet na příští rok, vychvaloval premiér sám sebe a svůj kabinet.

Když se rozhovor blížil k polovině, Babiš prozradil, že je připraven udělat z chovu zvířat v nevhodných podmínkách trestný čin. „Ale ty schůze Poslanecké sněmovny jsou strašně neefektivní. Tam jsou kamery a každý sleduje nějaký zájem. Ale my musíme udělat nějaký centrální rejstřík chování zvířat,“ prozradil Babiš. Především lidé, kteří si chtějí koupit pejska, musejí mít starost o to, kde žil.

„Já mám strašně rád zvířata. Měli jsme tři pejsky, teď máme dva a vůbec si neumím představit, jak se někdo může chovat ke zvířatům zle,“ kroutil nechápavě hlavou.

Moderátorka Brunclíková poté přehodila výhybku k ostravskému regionu. Babiš odmítl, že by se na tento kraj vykašlal, protože právě on jako ministr financí zachránil OKD. Kromě toho Ostravu řídí úspěšný primátor z ANO Tomáš Macura a je tam prý i skvělý hejtman.

Zatímco své stranické kolegy hájil, zastal se i ministra dopravy Dana Ťoka s tím, že „hlavně, na dopravě se nekrade“, na Pirátech nenechal nit suchou. „Já jsem si myslel, že se Piráti budou angažovat, ale oni nechtějí, oni jenom kritizují, ale nechtějí převzít odpovědnost... zkrátka to nefunguje,“ obul se Babiš do Pirátů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Došlo i na firmu Čapí hnízdo. „Já nemám čeho litovat, Čapí hnízdo bylo záležitostí mé rodiny. Ta firma vznikla v roce 2007 a ona dostala dotaci, protože na to měla nárok. Ale potom se z toho stala politická záležitost, protože je to živá kauza, ale každý o tom mluví. Slouží to veřejnosti a já říkám, něch se tam každý jde podívat,“ zopakoval Babiš sérii vět, kterou v souvislosti s Čapím hnízdem používá opakovaně.

Babiše prý fascinuje, že se tu pořád mluví o Čapím hnízdě. „Já jsem nic neudělal, žádný podvod nebyl, není na to žádný důkaz a tady jde jen o to, aby Babiš nebyl v politice, protože vadí některým podnikatelům. Ale lidi si nepamatují. A teď máme 30 let od sametové revoluce, tak zkuste připomenout mladým, co se tady od revoluce stalo.“

Nakonec prozradil, jak se dívá na demonstrace proti své osobě. „Já jsem šel před Český rozhlas mluvit o tom, proč je tady zloba. Média říkají, že potřebují střet, lidi se mají hádat. My se máme skvěle, ale tady má stále někdo potřebu vyvolávat zlobu a nenávist,“ zlobil se předseda vlády.

V závěru rozhovoru jasně řekl, že nechce být prezidentem. Raději prý bude premiérem a bude dál posouvat Česko kupředu. Zdůraznil, že se jako politik nemá za co stydět. Ani za to, že přivedl zpět k moci komunisty, protože, jak sám řekl, „žádní komunisté tady nerozhodují“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…