Tady bych na místě pana Babiše ušetřil padesát miliard, ukazoval na Primě Paroubek

11.05.2014 12:04

Bývalý premiér a předseda LEV 21 Jiří Paroubek v nedělním pořadu Partie hodnotil současný důchodový systém a plány vlády na podporu české ekonomiky. Druhý pilíř by prý nezrušil a místo toho by jej pozměnil. Chtěl by zaručit to, aby lidé své peníze skutečně dostali. Naznačil také, kde by jako šéf státní kasy ušetřil dalších zhruba 50 miliard korun.

Tady bych na místě pana Babiše ušetřil padesát miliard, ukazoval na Primě Paroubek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Anketa

Měla by Klára Samková odstoupit?

7%
hlasovalo: 850 lidí
Paroubek by generaci dnešních třicátníků poradil, aby s velkou obezřetností přistupovali k druhému pilíři důchodového systému. Je prý potřeba brát s rezervou hesla soukromých penzijních fondů. Ty prý viděly velkou sumu milionů korun, se kterou by mohly hospodařit po dlouhých dvacet let.

Pokud mě někdo zastaví na ulici, poradím mu dobré pojišťovací firmy

„Nikdo mi neřekl před devíti lety, kdy jsem o tom jako premiér spolurozhodoval, co bude po těch dvaceti letech, až se ten systém začne hroutit. Ten průběžný systém se nehroutí, jak se ukazuje. Já bych doporučoval dobrovolné připojištění. Tam je velký prostor a celá řada produktů od renomovaných firem,“ navrhl Paroubek. Kdyby se ho prý někdo na ulici zeptal, tak by mu poradil, u kterých firem má pojištění dvacet a více let.

Druhý pilíř bych nerušil. Prosadil bych do něj věci, které tam teď chybí

Paroubek zopakoval, že dlouhodobý systém je ufinancovatelný. Musí ale dojít na parametrické změny, které se odvíjí třeba od průměrné délky života. „Řešení Nečasovy vlády bylo zajímavé jen pro ty příjmově nejsilnější. Pro ty, kteří si mohli dovolit dát stranou dvě procenta svého platu. K tomu mohli dostávat tři procenta od státu. Oni by de facto ubírali těm, kteří by v tuhle chvíli šli do penze. A to není korektní,“ uvedl bývalý premiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Snahu Sobotkova kabinetu zrušit druhý pilíř považuje Paroubek za politické rozhodnutí. „Daly by se prosadit některé věci, které v tom systému nejsou,“ míní předseda LEV 21 a navrhuje: „Mohl by se zavést garantovaný důchod. Snažil bych se tento pilíř upravit tak, aby lidé měli jistotu, že ty peníze dostanou. Dnes se může stát, že ta společnost po dvaceti letech řekne, že s penězi lidí vekslovala a prodělala je.“

Podle Paroubka se teď vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) musí zaměřit na podporu hospodářského růstu. „Máme štěstí, že jsme navázáni na německou ekonomiku, která v tomto roce roste. Doufám, že tato vláda dovede oživit řadu oblastí. Že obnoví čerpání dotací, přitáhne zahraniční investice nebo povede neindoktrinovanou zahraniční politiku. Svědčí o tom například návštěva Lubomíra Zaorálka v Číně,“ ocenil expředseda vlády.

Utažení zisků zahraničních oligopolních firem by mohlo ušetřit až 50 miliard. Ale chce to odvahu 

Paroubek také naznačil, že by se rychle mohly nalézt peníze pro rozpočet. Vedle odčerpání peněz ze státních podniků by prý bylo vhodné sáhnout na korporátní daň a přiškrtit příjmy zahraničních firem oligopolního charakteru. Prý by se mohlo ušetřit až 50 miliard.

„Chce to určitou odvahu, protože to jsou silné firmy. Jsou i marketingově schopné. Musí se to také udělat tak, aby nebyli poškozeni čeští malí a střední podnikatelé. Až se rok s rokem sejde a znovu mě pozvete do pořadu, bude možná to, co se povedlo Andreji Babišovi, horší než to, co sliboval,“ naznačil Paroubek.

Nepočítám, že bych v evropských volbách neuspěl

Šéf strany LEV 21 věří, že uspěje ve volbách do Evropského parlamentu. Jeho předvolební kampaň prý bude stát kolem čtyř až pěti milionů korun. „Já nepočítám, že neuspěju, ale to říká každý. Porážky a vítězství patří k politice. I ta porážka znamená začátek něčeho nového. Já věřím, že se nám díky kampani podaří dostat potřebné hlasy,“ uzavřel Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…