Tady je jedna novinářka, páchá trestnou činnost, chce mě dostat do tepláků! rozpálil se Babiš v Partii. Tam také prozradil, jaké změny by provedl u tajných služeb

29.10.2017 12:27

Hostem nedělní Partie FTV Prima byl jasný vítěz sněmovních voleb Andrej Babiš (ANO). Divákům vysvětloval, proč preferuje ustavení menšinové vády a jak si ji představuje. Ve studiu neměl oponenta a prostor, který dostal, bezezbytku využil k zúčtování s politiky ostatních stran.

Tady je jedna novinářka, páchá trestnou činnost, chce mě dostat do tepláků! rozpálil se Babiš v Partii. Tam také prozradil, jaké změny by provedl u tajných služeb
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Hned na úvod prozradil, že se cítil velmi příjemně na oslavách státního svátku na Hradě. Seznámil se s panem (Zdeňkem) Troškou a panem (Luďkem) Sobotou. „To jsou moji oblíbený lidi,“ řekl. Prezident Zeman měl podle Babiše skvělý projev a je škoda, že si ho na Hradě nevyslechlo víc hostů, především rektoři vysokých škol, ale pan prezident je prý svůj a rozděluje společnost. Ostatně stejně jako Babiš, což on sám uznává. „Já udělám všechno pro to, abych přesvědčil všechny lidi, kteří mě nemají rádi, že se mýlí.“

Babišovi je prý také líto, jak prozatím vypadalo vyjednávání o vládě. „Někteří se mi teď vysmívaj a říkají mi, ať to řeším, ať se předvedu,“ posteskl si. Babiš to řešil tím, že zkusil jednat se všemi stranami, a narazil. „Ze slušnosti jsme jednali i s panem  (Miroslavem) Kalouskem (TOP 09). To bylo velice nepříjemné jednání plné invektiv,“ uvedl Babiš.

Když se podívá do české historie, vidí prý, že nejlepším kabinetem byla vláda prezidenta Miloše Zemana. „Nejlepší vláda, to byla vláda prezidenta Zemana. To byl jeden tým, on to řídil, a to je to, o čem já neustále mluvím. A já teda ostatním politikům říkám, když teda jste mě odmítli, tak já přijdu s menšinovou vládou expertů,“ pokračoval host pořadu.

Dovede si prý představit, že by ve vládě mohla zasednout např. poslankyně ODS Jana Černochová jako expertka na obranu nebo Václav Klaus mladší (ODS) jako expert na školství. Na postu ministra obrany si teoreticky dovede představit končícího předsedu sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Ve vládě by prý mohl zůstat i místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický, ale Babiš s ním jedná o tom, že by přešel na jiný post. Odmítl ale odpovědět na otázku, zda by se ze Stropnického měl stát ministr zahraničí.

Přes jednu věc ale nejede vlak. „My chceme mít předsedu sněmovny. My na to máme právo. Tady málokdo říká, jak moc jsme ty volby vyhráli, my jsme je vyhráli ve všech krajích,“ zdůraznil. Ostatní politici však říkají, že s Babišem nechtějí vládnout, a obávají se, že plánuje nedemokratické ústavní změny.

„Nějaké zase řeči o ohrožení demokracie, to mi přijde fakt směšné. Ti lidé, kteří to říkají, tak zneužívají toho, co je v té knížce,“ kroutil hlavou naštvaně Babiš. „Oni a priori nechtějí, tak co můžu dělat. Není čas. Nechci ztrácet čas, abychom jednali o vládě nějakých sedm měsíců. Tahle vláda už nemá mandát a já nechci, aby podepisovala nějaké nevýhodné smlouvy,“ pokračoval.

Pár slov padlo i ke komunistické straně. Babišovi prý komunisté vadí, ale pokud už na ně tolik lidí útočí, tak proč tato strana nebyla zrušena po roce 1989? „Oni mají nějaké voliče. To nejsou méněcenní lidé,“ zdůraznil Babiš. „Já jsem včera byl v Obecňáku, chodil jsem mezi lidma, mluvil jsem s nima a oni čekají, že budeme akční. A já chci být akční,“ zdůrazňoval. „Obecňák“ je pravděpodobně Obecní dům v Praze.  

Politici ostatních stran prý pokračují v předvolební kampani a Babiš nechápe proč. „Oni vyvolávají nějaký strach, že s Babišem je to hrozný. Ano, Babiš, když bude premiér, tak bude chtít, aby ty lidi pracovali, aby na vládě nečetli noviny, aby nejezdili na zahraniční výlety, já chci, aby zveřejňovali smlouvy, které podepisují. Já nedělám politiku, já chci mít vládu pro lepší Česko, aby lidi viděli, že něco pro ně děláme,“ řekl Babiš.


ReproFoto: TV Prima

Znovu také zopakoval, že kauza Čapí hnízdo je kampaň proti němu, že se ničeho nedopustil a věří tomu, že se to prokáže. „A to, že tady nějaká novinářka páchá trestnou činnost a její jediný sen je dostat mě do tepláků, to je její problém,“ vypálil Babiš. Odmítl však říci, kterou novinářku má přesně na mysli. „Dnes jsem já na řadě, aby mě zničili, zlikvidovali. Ale tohle se přece může stát každému. A jsem přesvědčen, že než se o tom bude jednat, tak budou nové věci na stole,“ upozornil host.

„Není možné, aby policie takto ovlivňovala politickou scénu. Kubiceho zpráva v roce 2006, tam psali, že Paroubek je pedofil, to je nesmysl. V roce 2013 ten zásah. Politickou scénu by měli ovlivňovat politici, a ne policie,“ zaznělo také z úst vítěze voleb.  

Pár slov padlo i k zahraniční politice. Babiš konstatoval, že se pokusí změnit svůj obraz, který si na něj udělali mnozí zahraniční novináři. „Dokonce teďka budu mít rozhovor s nejslavnější moderátorkou CNN. Oni jenom popisují to, jak mě někteří vybraní novináři obviňují, že jsem Trump, že jsem ohrožením demokracie. Ale já nejsem žádným ohrožením demokracie. Koho já jsem tady ohrozil? Nikoho jsem neohrozil. Je to nesmysl,“ rozčiloval se. „Pokud já budu premiér, tak s nimi budu umět komunikovat, o České republice bude znovu o světě slyšet. To mi věřte,“ doplnil.

Posléze se obul do Evropské unie. „Proč nám stále diktuje něco o zbraních. Proč mě stále omezují s tím revers charge. A já si myslím, že jsme získali nového spojence. To je Sebastian Kurz v Rakousku, který vyhrál volby. Tak pojďme se o tom bavit. My nechceme euro, euro je pro nás nevýhodné. Ale my podporujeme projekt EU,“ rozčiloval se před kamerou Babiš. Češi, Moravané a Slezané musejí v EU zůstat, ale EU se současně musí změnit. „Ten poslední projev pana Junckera, že chce, aby se o daních hlasovalo většinově, to je všechno špatně,“ pálil od boku dál Babiš.

Je prý potřeba se zamyslet nad tím, proč Britové opustili EU, je potřeba si říct, kde se stala chyba, a změnit to.

Ze zahraničněpolitické oblasti se Babiš dostal zpátky k domácí politice a pronesl pár slov ke kauze lithium. Podepsané memorandum o lithiu je podle politikova názoru od počátku neplatné, a tak je k němu třeba přistupovat. Ložiska lithia by měl podle Babišova názoru prozkoumat státní podnik Diamo a navrhnout, co dál. Babiš se tu nechce spoléhat na materiály, které připravil ještě končící ministr průmyslu Jiří Havlíček za ČSSD, protože u něj šéf hnutí ANO věří, že je ve střetu zájmů.

Prostě a krátce řečeno, o lithium by se tedy měl zajímat stát. Aby Babiš ukázal, že to stát umí, přidal pár slov ke kauze OKD. „Slyšeli jste něco o OKD? OKD funguje perfektně. Funguje pod ministerstvem financí, zachránil se Paskov a lidi,“ řekl. Jen je prý škoda, že se nepodařilo zvýšit poplatky za vytěžené nerostné bohatství. O to prý host ještě jako ministr financí usiloval, ale neuspěl.

Než se rozloučil s diváky, pronesl Babiš pár slov ještě ke zprávě BIS. Česká republika má prý jeden zásadní problém. Bezpečnostní informační služba sice nosí nějaké informace, ale ministři s nimi prý pak nepracují. I to by se mělo podle hosta změnit. Navíc by to neměla být jediná změna. České tajné služby by spolu podle Babiše měly spolupracovat, a ne soupeřit, jak se to prý často děje dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…