Tady je máte: Zrada v ODS? Tito poslanci odstřelili Klause

17.04.2019 15:51

Poslanecká sněmovna ve středu odpoledne hlasovala o tom, že poslanec Václav Klaus, který se po vyloučení z ODS odmítl vzdát funkce předsedy školského výboru, bude z tohoto výboru zcela odstraněn. Pro se vyslovilo 94 poslanců, jeden z nich, Pavel Bělobrádek, to dokonce považoval za nutné ohlásit do sněmovních mikrofonů. A velmi zajímavé je i to, jak hlasovali někteří poslanci ODS, u nichž se spekulovalo, že jsou Klausovými spojenci.

Tady je máte: Zrada v ODS? Tito poslanci odstřelili Klause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla mimo jiné změna zasedacího pořádku i slib náhradníků za poslance Ťoka a Chovance

Klaus protestoval, že jeho odstranění nemá logiku, protože jako celoživotní učitel nemá v jiném sněmovním výboru smysluplné uplatnění. „Má to asi stejnou logiku, jako když pan Bartoš, který v životě neopustil město, byl jmenován do výboru pro zemědělství,“ pobavil poslance.

Facka odbornosti bude podle něj navíc korunována tím, že jako jeho nástupce za ODS bude do výboru zvolen poslanec Karel Krejza. „Pan poslanec Krejza, který se jako celoživotní obchodník s akciemi, se teď má stát expertem na školství,“ kroutil hlavou Klaus.

Václav Klaus také v rozpravě nazval ty, kteří budou hlasovat pro jeho sesazení, jako „inkluzivní koalice“. Důvodem je to, že hlavní protagonisty jeho odstraňování spojuje kromě odporu k jeho pojetí školství také to, že mají kladný vztah k inkludovanému školství.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Kateřina Valachová, která neúspěšně prosazovala Klausovo sesazení ve školském výboru, byla ministryní, která inkluzi prosadila. Dveře k tomuto kroku však podle Klause otevřel už její předchůdce v Nečasově vládě, kterým nebyl nikdo jiný než Petr Fiala, současný předseda ODS, který nejprve prosadil Klausovo vyloučení ze strany, a pak se opakovaně snažil jej dostat z čela školského výboru.

Celé sněmovní vystoupení Václava Klause:

Návrh byl přijat většinou 93 hlasů z přihlášených 150. Proti bylo pouhých 14.

V ODS o úplném vyloučení bývalého kolegy ze školského výboru hlasovali jako jeden muž všichni poslanci- s výjimkou dvou dam. Jana Černochová se hlasování zdržela a Zuzana Majerová Zahradníková, Klausova kolegyně ze školského výboru, již dopředu řekla, že se na tomto politikaření podílet odmítá a Klausovo vyloučení nepodpoří.

„Obracela se na mě řada odborných organizací, ředitelů škol i učitelů s tím, že nyní je ve vedení výboru největší odborník a jakákoliv změna bude ve škodě,“ vysvětlila. A poté dodala: „ Pokud mám volit mezi loajalitou ke klubu a k lidem, volím lidi. Ti mi dali mandát tady být“.

Pro Klausovo odvolání hlasovali jednotně Piráti (s výjimkou absentující trojice Michálek, Peksa, Richterová), stejně jako TOP 09.

V hnutí ANO hlasovalo pro Klausovo vykopnutí z výboru 17 poslanců, proti 6. Zbylí se buď zdrželi hlasování nebo nepřihlásili k hlasování. Šest poslanců, včetně premiéra Andreje Babiše, bylo omluveno.

V ČSSD si hlasovat proti nikdo netroufl, jen Jaroslav Foldyna a Jiří Běhounek se zdrželi hlasování a ministr kultury Antonín Staněk nebyl hlasování přítomen.

Jako devadesátý čtvrtý se nakonec k hlasování pro Klausovo odvolání přihlásil bývalý předseda lidovců Pavel. Bělobrádek. Ten měl na sjetině z hlasování uvedeno, že se zdržel, ale pak se přihlásil o slovo, a podle klasické sněmovní formulky „pro stenozáznam“ sdělil, že jeho vůlí bylo hlasovat pro Klausovo odvolání. Bělobrádkovým verbálním hlasováním se tak zkompletoval jednotný postoj i u lidovců, protože všichni jeho kolegové hlasovali pro návrh.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …