Tady je prý český Donbas: Lidé nemají práci, volí komunisty a možná by se také rádi odtrhli

10.12.2014 7:56

I Česká republika má svůj Donbas. Nachází se na Těšínsku a vládnou mu komunisté. Informuje o tom server aktuálně.cz.

Tady je prý český Donbas: Lidé nemají práci, volí komunisty a možná by se také rádi odtrhli
Foto: Daniela Černá
Popisek: Magistrát Havířova

Havířov – téměř osmdesátitisícové město, jehož devízou byla spoustu let podobně jako u ostatních měst těšínského Slezska těžba černého uhlí. Jenomže před téměř osmi lety tu horníci sfárali naposled. A město strádá. Bez práce je zde dle statistik čtrnáct procent obyvatel, na jedno volné pracovní místo připadá osmdesát uchazečů. Pro srovnání, v celém Česku činí podle aktuálně.cz nezaměstnanost sedm procent.

Sociální problémy jedné z někdejších výkladních skříní komunistického režimu velmi promluvily do podzimních komunálních voleb. Tradičně levicové město po nich zčervenalo ještě víc a stalo se tak patrně nejlevicovějším bodem České republiky. Druhá KSČM totiž uzavřela koalici s třetím Hnutím ANO a místním Hnutím pro Havířov, čímž odsunula první ČSSD do opozice. Primátorem města se stal komunista Daniel Pawlas.

„Naše koalice je jistě v rámci České republiky neobvyklá, ale nové věci mají mít prostor. Po měsíci fungování naší koalice musím říci, že nevidím žádné zásadní problémy. Rozumíme si. Je to ku prospěchu města, přišli noví lidé s novými myšlenkami," tvrdí nový šéf města.

Lékař Igor Satinský, který pracuje v místní nemocnici, vidí v současné situaci města paralelu s válkou zmítanou východní Ukrajinou. „Trochu mi to připadá jako Donbas na východní Ukrajině. Hodně lidí je nespokojených, po zavření dolů není práce, tak volí levici a krajní levici. Možná by se někteří také nejraději odtrhli a přidali k někomu jinému," říká Satinský.

Celý článek k přečtení ZDE

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …