Tady lidé postavili do čela stranu Le Penové. A nelitují. Nahlédněte

30.11.2016 0:00

Agentura AFP přináší reportáž z francouzského města Mantes-la-Ville, které leží asi padesát kilometrů od Paříže a před dvěma lety jej ve volbách ovládla Národní fronta. Místní prý své volby nelitují a mnozí z nich budou hlasovat pro kandidátku Národní fronty Marine Le Penovou i v prezidentských volbách.

Tady lidé postavili do čela stranu Le Penové. A nelitují. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Mnozí současní voliči Le Penové přitom ještě před nedávnem volili levici a vždy jim vadil údajný rasismus její Národní fronty. To je také případ Emilie Fougerolles, která ještě před čtyřmi lety volila levici, ale dnes uvažuje o tom, že by příští rok na jaře volila v prezidentských volbách právě Le Penovou. „Musím říci, že vítězství Národní fronty v našem městě nic k horšímu nezměnilo,“ připouští čtyřiatřicetiletá prodavačka žijící v asi dvacetitisícovém městě.

Národní fronta ve městě získala vzhledem k sérii teroristických útoků a 238 obětem od ledna 2015 ještě více příznivců. „Žijeme v neustálém strachu. Návrhy Le Penové v oblasti boje proti terorismu dávají smysl. Kdyby se nejmenovala zrovna Le Penová, vůbec bych neváhala a příští rok na jaře ji volila,“ říká matka čtyř dcer, z nichž jedna navštěvuje pravidelně kurzy juda v budově, která leží jen asi 200 metrů od místa, kde se udál teroristický útok.

Celý text v angličtině je ZDE.

Jak AFP připomíná, Fougerolles svojí poznámkou o jménu Le Pen mířila na někdejšího dlouholetého vůdce Jeana-Marie Le Pena, kterého vystřídala v čele strany jeho dcera před pěti lety. „Od té doby se snaží zbavit stranu nálepky xenofobní a antisemitské. Zároveň doufá, že získá politické body na migrační krizi a nepříliš utěšené ekonomické situaci země. Její strategie oddémonizování strany byla úspěšná a strana získala v 1. kole loňských krajských voleb 28 %.“

„Když vedl Národní frontu Jean-Marie Le Pen, tak jsem pro tuto stranu nikdy nehlasoval. On všechno až moc přeháněl. Když však otěže převzala Marine, má strana můj hlas. Její snahu hájit francouzskou identitu, boj proti masové migraci a bruselskému diktátu oceňuji,“ cituje AFP manažera supermarketu v Mantes-la-Ville Francka Partyho s tím, že Le Penová by se měla dostat do 2. kola prezidentských voleb, kde se nejspíš utká s kandidátem pravice Fillonem. „Po šokujícím výsledku voleb ve Spojených státech však nikdo šéfku Národní fronty rozhodně neodepisuje,“ píše AFP.

Přízeň vyjadřují Marine Le Penové a její Národní frontě i další obyvatelé města, které AFP oslovila. „Nebudu nijak skrývat, že budu volit Le Penovou,“ přiznává šestapadesátiletý bývalý automechanik Alain Baudouin, kterému vadí, že „přistěhovalci dostávají vše zadarmo“. Přistěhovalectví jako důvod, proč bude volit Le Penovou, uvádí také bývalý zedník Frederic. Hlasování pro Národní frontu před dvěma lety potom nelituje ani osmapadesátiletá žena. „Musíme oživit Francii,“ prohlašuje.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…