Tady musí rodina žebrat o peníze a stát jen loni vyplatil parazitujícím neziskovkám miliardy! U Jílkové se mluvilo o zdravotnictví a v publiku to vřelo

27.04.2017 22:55

Platíme si na české zdravotnictví dost peněz prostřednictvím daní, nebo platíme málo, vzhledem k tomu, kolik stojí třeba léčba rakoviny nebo transplantace jater, a bude třeba zvednout finanční spoluúčast pacientů? Tuto otázku položila v pořadu Máte slovo moderátorka Michaela Jílková. A nastal rámus.

Tady musí rodina žebrat o peníze a stát jen loni vyplatil parazitujícím neziskovkám miliardy! U Jílkové se mluvilo o zdravotnictví a v publiku to vřelo
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Je v českém zdravotnictví dost peněz, nebo jich potřebuje víc? Právě o tom ve čtvrtek večer před kamerami České televize hovořili ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková , prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, pacient z Říčan Václav Lacina a lékař Pavel Vepřek.

Ludvík razantně odmítl obnovení zdravotnických poplatků a to včetně stokorunového poplatku za den pobytu v nemocnici. Po obnovení tohoto poplatku už nějaký čas volá prezident Miloš Zeman. Za to si od ČSSD vysloužil tvrdou kritiku. Naproti tomu TOP 09 prezidentův nápad podpořila. Ludvík ve studiu varoval před existencí dvourychlostního českého zdravotnictví.  

Heger však odmítl myšlenku, že by české zdravotnictví bylo dvourychlostní. „My máme dobře zavedenou solidaritu, což je jeden z dobrých pilířů našeho zdravotnického systému, kde výrazně více platí bohatí než chudí. A pokud je někdo bohatý a chce si koupit nějakou libůstku, tak ať si ji koupí. Pokud si někdo může koupit auto za dva miliony nebo lahev vína za pět tisíc, tak já bych to sice nedělal, ale když to někdo chce, tak prosím," řekl Heger.

Posteskl si nad tím, že ve zdravotnictví prostě nemáme dost peněz. „Mě to mrzí, ale je to tak, že tato země dnes nemá na lepší standard. Když dnes někdo potřebuje drahou biologickou léčbu, tak mu ji dejme, ale připlatíme si za méně důležité zákroky," pokračoval Heger. 

„Lidský život je nenahraditelný a zavádět do nemocnice obchodní model je nebezpečné," varoval pan Lacina. A já mám pro vás recept, jak to vyřešit. Zaveďte jednu pojišťovnu, zaveďte progresivní daň a zaveďte státní standard," doporučoval muž z Říčan, který zvolna zvyšoval hlas.

Lékař Pavel Vepřek však všem divákům České televize nalil čistého vína. „Jen abychom si nemalovali, že mají všichni občané dostupnost ke stejné zdravotní péči. Nemají. My v současné době nemáme stejně dobrou péči pro všechny občany, říkal jste, že vás jeden pan doktor poslal na vyšetření pozdě. Někteří občané si prostě proplatí cestu k lepšímu lékaři," prozradil lékař.

Ministr Ludvík se pacientů zastal. „Sám mám tu zkušenost, že na straně zdravotníků je informační převaha a oni toho pacienta často tlačí do té dražší péče. Dokud nestanovíme tvrdá pravidla, tak to nezavádějme," apeloval na všechny Ludvík. V této zemi máme podle člena vlády nízké platy, takže lidé si nemohou připlácet. „A mně se prostě nechce vyčlenit část zdravotnictví jen tomu, kdo si to zaplatí. To se mi prostě nechce," opakoval ministr. A vysloužil si potlesk.

Člen vlády divákům také prozradil, že při léčbě rakoviny máme k dispozici drahý lék, který pokud občan užívá, využívá až dvojnásobné dávky chemoterapie. Problém je ovšem v tom, že nejde o všeobecně hrazený lék a mohou si ho dovolit jen bohatší nemocnice. Ludvík se ale snaží napravit situaci už tím, že příští rok nalije vláda do zdravotnictví o 13 miliard víc, což je nemalá částka.

Ani Heger však nechtěl ustoupit, příklad se zmíněným onkologickým lékem podle jeho názoru ukazuje, že už fakticky v této zemi máme dvourychlostní zdravotnictví.


Pořad Máte slovo. (ReproFoto: ČT)

Proč mají lékaři 150 tisíc korun měsíčně, rozčílil se pan Lacina

V publiku se dostal ke slovu pan Hloušek, který řeší osudovou otázku u svého desetiměsíčního dítěte. Aby mohlo žít, potřebuje cévky. A tady je kardinální problém, protože podle pojišťoven má na den určeno pět cévek. Jenže pět cévek se prý ve skutečnosti spotřebuje za hodinu. Zoufalý pan Hloušek proto ve studiu popisoval, že ostatní cévky si musí koupit ze svého, což je strašlivě nákladné.

V tu chvíli znovu pozvedl hlas pan Lacina z Říčan a zuřil. „Proč mají lékaři 150 tisíc měsíčně, aniž by sáhli na práci," rozpálil se. Zaveďte progresivní daň, zaveďte jednu pojišťovnu a půjde to," hřímal znovu pan Lacina.

Friedrich se bránil, že podle mezinárodních studií máme spoluúčast pacientů nižší. U případu pana Hlouška, tak tam by pojišťovna neměla odpírat pacientovi potřebnou pomoc.

Proč stát dává peníze neziskovým organizacím, zuřil další občan

V tu chvíli se z publika ozval další pán a vypálil na neziskové organizace. „Já bych se tady vyjádřil proti panu Hegerovi. Já pokládám za ostudné, když tu nějaká rodina musí žebrat o peníze Jenom za minulý rok vyplatil tento stát 16,5 miliardy parazitujícím neziskovým organizacím, jako je třeba „Člověk v plísni". A pokud jde o ty pojišťovny, tak se podívejte, kde sídlí. Ony to nejsou pojišťovny, ale obchodníci s nemovitostmi," zuřil muž.

Podle Vepřeka si také musíme říci, jestli stát důvěřuje občanům, jak se sami rozhodnou, nebo necháme veškeré rozhodování na státu. Podle pana doktora je naše zdravotnictví lepší, než třeba v Polsku nebo v Maďarsku. A je tak i díky tomu, že jsme veškerou péči nenechali v rukou jediné pojišťovny.  

Ministr Ludvík mu dal za pravdu. Čeští lékaři ošetřují pacienty i v sobotu večer a pacient nemusí čekat 24 hodin, což se prý panu ministrovi přihodilo na Mallorce, kde se zranila jeho dcera.  Člen vlády si však znovu vyslechl tvrdou reakci od jedné z dam v publiku.

„Já jsem z Havířova a já těm doktorům nic doplácet nebudu, protože on ta má mladou sestřičku a ta si na mě pokaždé otevře hubu. Kdybych já jí tam nevrazila do dveří, tak neustále čekám. A to je ta holka ode mě o dvacet let mladší. Já kdybych byla zdravá, tak vám řeknu, že z téhle republiky uteču," nechala občanka probublávat svůj hněv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…