Tady někdo bonzuje! Ondřej Neff se důrazně zastal TV Prima, která čelí útoku kvůli vysílání o uprchlících, který dnes pokračuje

31.05.2016 8:47

Šéfredaktor serveru NeviditelnýPes.cz Ondřej Neff se zamyslel nad článkem serveru Echo24.cz o tom, že televize Prima měla nařídit redaktorům, aby informovali negativně o migrantech. Pozastavuje se nad tím, že článek čerpá jen z jediného zdroje, a to ze serveru HlídacíPes.org. Ten o sobě říká, že je webovou informační platformou Ústavu nezávislé žurnalistiky.

Tady někdo bonzuje! Ondřej Neff se důrazně zastal TV Prima, která čelí útoku kvůli vysílání o uprchlících, který dnes pokračuje
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

Text, jak si všímá Neff, čerpá ze zdrojů uvnitř redakce. „Tedy někdo bonzuje, co se v redakční kuchyni děje. V článku je i tabulka, jak se Prima ke krizi staví, a zvláštní pozornost se tu věnuje skutečnosti, že na Primě mají prostor Klára Samková a Petr Robejšek,“ dodává Neff. Podle něj z článku čiší aktivistický duch denunciace. 

„Prima je soukromá televizní stanice a má právo na názor. To, že migrační krize je problém a hrozba, není vynález TV Prima, je to pohled sdílený autoritami od vlád a politických stran až po nezávislé analytiky, jako je třeba Petr Robejšek. Z článku to udavačství trčí jako šídlo z pytle. TV Primu je třeba pranýřovat, jelikož nesdílí Ten Jediný Správný Pohled,“ dodává Neff. A bere si na paškál i veřejnoprávní média.

Původní text ZDE.

„Když poslouchám veřejnoprávní rozhlas, tak vím, co je správné si myslet a co je populismus a nahnědlá xenofobie. V pozadí bdí cenzurní orgán, tedy ta slavná Rada. Zatím jsem neslyšel, že by se Rady nějak viditelně angažovaly, jen jsem slyšel o jakýchsi směrnicích vyvěrajících z Bruselu. Takže chutě zaskočí aktivistické spolky a organizace a servery,“ říká Neff. 

„Ona ta nesvoboda bude vypadat jinak. Nemusíme se bát žádného Února 48, milicionáři s puškami nenapochodují na Staroměstské náměstí v Praze, už proto, že na to jsou lidi moc líní. Místo milicionářů jsou zde bdělí aktivisté. Mají peníze ze státního rozpočtu a mají svoje lidi na klíčových místech. Nebude žádná KSČ s ústředním výborem a další podobnou veteší. Bude to roztroušená skleróza ochromující státní organismus pod vznešenou nálepkou Občanská společnost. Bděte, konzulové,“ uzavřel.

TV Prima se na svém blogu zastal také zakladatel spolku Svoboda a síla Viktor Lošťák. „Aktivistická skupina Milovníci loupežníků, která se vydává za nezávislý odborný panel expertů, vydá o vašem médiu hodnoticí zprávu,“ píše Lošťák a popisuje, že zpráva je plná kritiky, že televize vyobrazuje loupežníky jen v tom nejhorším světle a všechny jako „jednolitou bandu“. Pak jen reakce proti loupežníkům označí za šíření nenávisti, rozešlou pár rozzlobených dopisů známým osobnostem a cenzura je na světě.

Ke článku Lošťák přiložil i svůj dopis generálnímu řediteli FTV Prima Marku Singerovi, ve kterém mu vyjadřuje svou plnou podporu a uvádí, že článek na Hlidacípes.org považuje za začátek nátlakové kampaně.

„Nenechte se zastrašit. Nechci vám, na rozdíl od vašich kritiků, ani v nejmenším předepisovat, co máte vysílat. Jsem si však jist, že pokud vytrváte, váš pevný postoj diváci televize Prima ocení,“ popřál Lošťák Singerovi.

Původní text ZDE.

Dnes navíc server HlídacíPes.org ve své kampani proti TV Prima pokračuje. Přinesl totiž odposlechy z porady, na níž hovoří místopředseda představenstva FTV Prima Holding Luboš Jetmar a šéfredaktorka zpravodajství a publicistiky Jitka Obzinová. 

„Ale já si uvědomuju, nebo my si uvědomujeme jednu věc. Že pracujete ve zpravodajství televize, která je poměrně silný vlivový médium a ovlivňujeme většinový názor v týhletý zemi. Máme tady situaci, pokud se podíváme na průzkumy, tak ten většinový názor zřejmě je nějakej, ale samozřejmě jsou mezi námi lidé, kteří jsou pyšní na to, že mají jiný názor, než je ten většinový. Já ten názor vůbec nikomu neberu, svým založením jsem taky humanista. Nicméně já nevím, kdo z vás žil v nějaký arabský zemi,“ říká mimo jiné Jetmar. Dodává také, že „oni trvají na tom, že jejich hodnoty jsou správný“. Podle něj čeká v Libyi milion dalších uprchlíků na to, aby je někdo převezl do Evropy.

„Oni v momentě, kdy tady budou a bude jich tady hodně, tak budou mít tendenci opravdu, opravdu prosazovat svoji pravdu, svoje vidění světa, svoje náboženství, svoje pravidla. Upřímně řečeno, já nevím, jestli někdo z vás by se chtěl dožít toho – nevím, jak máte velké děti, ale já mám devítiletou holčičku – já bych pak nechtěl za dvacet let, až jí bude třicet, aby musela chodit v burce a neměla vůbec žádný práva. To opravdu ne,“ říká také s tím, že si uvědomuje, že uprchlíci jsou zároveň oběťmi. 

„Dostanete samozřejmě všichni prostor k tomu něco říct, ale byl bych velmi rád, kdybychom jako televize si na to udělali názor a potom ten názor respektovali,“ uzavřel Jetmar. Jeho slova následně doplnila Obzinová.

„Postoj vedení televize je určující. To jsou pravidla, který prostě by bylo dobrý, abychom si znova oživili. Vedoucí vydání se tímto postojem řídí, redaktoři akceptují nařízení vedoucích vydání, nepromítají své soukromé názory do vysílání, jo? To je to jakoby nejpodstatnější, co jsme chtěli říct,“ řekla.

Původní text ZDE.

K celé kauze se dnes na svém facebookovém profilu vyjádřil také mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. „Migrace je hrozbou, problémem a krizí. Nezpochybnitelný fakt, který se ale už nesmí v novodobé normalizaci vyslovit. Důkazem je kampaň proti TV Prima," napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…