Tady není multikulturní země. To neřekl Miloš Zeman, ale jiná hlava státu Evropy. Dokonce korunovaná

28.02.2017 8:45

Nad situací v Dánsku, které čelí silné imigrační vlně, se na webu Institutu Václava Klause zamýšlí jeho čerstvá posila, bývalý hlavní hradní protokolář Jindřich Forejt.

Tady není multikulturní země. To neřekl Miloš Zeman, ale jiná hlava státu Evropy. Dokonce korunovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Připomíná, že dánské vlajce se říká „Dannebrog“ a že představuje bílý kříž na červeném poli. Tuto vlajku můžete v Dánsku spatřit na mnoha místech.

V Dánsku nyní vrcholí vzrušená diskuze týkající se změny struktury společnosti v souvislosti s imigranty. Jejich masový příliv ve velmi rychlém sledu zásadně změnil demografické složení regionů. Politici na půdě parlamentu otevřeli debatu, zda je pro další rozvoj Dánska přijatelné, aby se Dánové dostali v některých oblastech do menšiny. Vzniklé obavy se promítly i do nedávno přijaté deklarace. Základní otázkou se stal vlastní pojem „Dán“. Kdo jím dnes vlastně je? ptá se Forejt.

Celý text je ZDE

Dánskou společnost podle něj rozhodně nelze podezírat ze xenofobie. K těm, kteří v Dánsku v minulosti hledali nový domov, se vždy chovala s pochopením. Základem byl respekt příchozích k místním zvykům a platným normám. To se však v poslední době začalo měnit. Příchod žadatelů o azyl ze zcela jiného kulturního prostředí a jejich koncentrace na jednom místě vedly k zachování jejich skupinové „pospolitosti“, a tím úspěšnému bránění se asimilaci. Nervozita společnosti z budoucnosti podle Forejta roste. Noví uprchlíci mnohdy nerespektují „pravidla hry“ a jejich chápání základních věcí je mnohdy nikoli odlišné, ale dokonce naprosto protichůdné k tomu, co je v Dánsku považováno za normální.

Pokud se v některých částech země skupina uprchlíků stane trvale většinovou, začne časem logicky ovlivňovat místní dění a přizpůsobovat ho sobě bližším a srozumitelnějším podmínkám běžného života. Mohlo by se tak třeba stát, že noví „Dánové“ nebudou státní vlajku s křesťanským symbolem považovat za „svou“ a jako takovou ji budou logicky chtít nahradit něčím „neutrálním“, varuje Forejt. Dánskou historii, která s ní úzce souvisí a jejímž je viditelným a hrdým symbolem, budou brát za čistě učební látku, nikoli za součást národní identity. Pokud s ní vůbec budou chtít být obeznámeni, podotýká bývalý hradní protokolář.

Do debaty podle něj zasáhla i dánská královna Mergrethe II., která je známá tím, že svými otevřeně deklarovanými názory mnohdy zasáhne citlivá témata. Není tomu jinak ani v otázce týkající se imigrantů. Forejt pak přináší některé z královniných výroků:

„Není automatické a přirozené, že se někdo stane Dánem jen tím, že žije v Dánsku. Takto to nutně nefunguje…“

„Ti, kteří přišli do Dánska z oblasti jihovýchodní Asie, si obecně vedli lépe. Ostatní měli větší potíže přizpůsobit se a zvyknout si. Obtížně v Dánsku hledali svůj ‚životní rytmus‘…“

„Domnívali jsme se, že integrace těch, kteří přicházejí, proběhne sama od sebe. Přišlo nám logické, že když někdo běžně chodí po ulicích Kodaně, pije místní vodu a jezdí místními autobusy, stane se brzy Dánem. Protože to bylo ‚zřejmé‘ nám, mysleli jsme, že je to zřejmé i těm, kteří se zde usadili a žijí s námi. Nebylo a není tomu tak…“

„Dánové se musejí zlepšit v ochraně a vysvětlení hodnot a pravidel, které jsou pro naši společnost důležité. Pokud nedokážete formulovat principy, za kterými stojíte, logicky to neumíte sdělit druhým. To se musí zlepšit.“

„Dánsko není multikulturní země. Na jeho území ale žijí lidé s odlišnými kořeny a náboženstvím.“

Královna podle Forejta vyjadřuje to, co si myslí většina Dánů. Podle něj by bylo směšné ji podezírat z podpory xenofobních nálad. „Stačí se podívat na její rodinu: babička pocházela z Německa, matka ze Švédska, královnin manžel je původem Francouz (mimochodem – dodnes hovoří dánsky se silným přízvukem), sestry se provdaly za Němce a Řeka, nejstarší syn a současně korunní princ se oženil s Australankou, manželka druhého syna je z Francie (jeho první žena pocházela z Hongkongu a její matka byla vídeňská Rakušanka)… Ne, zde jde o něco jiného než o obavu z cizinců. Zde jde o ochranu principů a hodnot, na kterých stojí dánská společnost po staletí. Jde o jejich zachování do budoucnosti,“ dodává Jindřich Forejt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…