Tady se někdo staví nad spravedlnost. Zeman s milostí pro Kajínka mezi politiky úspěch nemá

12.05.2017 21:54

Nad rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana, který chce omilostnit doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka, se pozastavila většina politiků oslovených ČTK.

Tady se někdo staví nad spravedlnost. Zeman s milostí pro Kajínka mezi politiky úspěch nemá
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Nezarazilo ani nepohoršilo pouze bývalou nejvyšší státní zástupkyni a ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (ČSSD). Podle místopředsedy Senátu Jiřího Šestáka z klubu Starostů tím Zeman účelově odvádí pozornost od vládní krize. I někdejší ministr vnitra František Bublan (za ČSSD) má za to, že se tím prezident snaží „přebít“ své nynější potíže.

Šestapadesátiletý Kajínek, který byl odsouzen za dvě nájemné vraždy, je ve vězení 23 let. Zeman už má rozhodnutí o udělení milosti připraveno, aby ho podepsal po návratu z návštěvy v Číně. Před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman uvedl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. „Prezident by udělením milosti porušil další ze svých slibů občanům,“ podotkl Šesták.

Benešová zdůraznila, že udělit milost je prezidentovo právo, a soudí, že Zeman tento krok zcela jistě bedlivě zvažoval. Benešová patří do Zemanova poradního týmu, uvedla ale, že Zeman s ní záležitost nekonzultoval. „V kauze byla řada pochybností, což ale nemůžu komentovat, protože jsem spis nečetla,“ uvedla Benešová. Spis ale podle ní přezkoumával z pozice ministra spravedlnosti nynější předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Asi tam bylo jeho doporučení,“ míní Benešová a poukázala na skutečnost, že u Kajínka půjde o podmíněnou milost se sedmiletou zkušební dobou. „Není to nezajímavé řešení, musí si dávat pozor, aby se zařadil do řádného života,“ řekla Benešová.

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) má za to, že „jde o úlitbu Kajínkovu fanklubu“. Podle ní je otázkou, proč Kajínek nežádá o podmínečné propuštění. Pokud by o ně mohl v dohlednu žádat, pak udělení milosti nebylo na místě. „Ponechávám stranou etické aspekty takového rozhodnutí,“ dodala.

Bublan by chtěl znát důvody Zemanova rozhodnutí. Pokládal by za chybné, pokud by chtěl takto zvrátit rozhodnutí několika soudů. „Na to jsou jiné opravné prostředky, to se neřeší milostí,“ uvedl. Milost podle Bublana může být zástěrkou, jak přikrýt vlnu nesouhlasu za postoje při řešení vládní krize.

„Prezident by měl především ústavním způsobem řešit vládní krizi. Možné udělení milosti mnohonásobnému delikventu a odsouzenému vrahovi považuji v této situaci za účelové odvádění pozornosti,“ uvedl Šesták.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Milost překvapila poslance za hnutí ANO Bronislava Schwarze. Podobně jako další politici poukázal na někdejší Zemanův příslib omezit milosti jen na humanitární případy. Bývalý policista Schwarz má sice pochyby o postupu vyšetřování v Kajínkově případu, což ovšem neznamená, že by říkal, že je nevinný.

S milostí pro Kajínka zásadně nesouhlasí poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, jenž v minulosti rovněž působil u policie. „Někdo se tady staví nad roli spravedlnosti,“ řekl ČTK Ondráček. Podkopává se podle něho úloha nezávislé justice. „Otázkou je, co mu to má přinést,“ podotkl Ondráček na Zemanovu adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…