Tady se vraždí a my debatujeme o tom, zda jsme něco nepřehnali, rozčílil se Fiala v ČT

14.01.2015 19:46

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla o tom, že Česká republika poskytne azyl patnácti rodinám postiženým válkou v Sýrii. ODS se na tom ale nelíbí, že by těmto lidem mělo být umožněno trvale žít v naší zemi. Předseda ODS Petr Fiala ve středečním Interview ČT24 poukázal na paradox kolem časopisu Charlie Hebdo, na nesmyslné nápady EU a velké selhání multikulturalismu.

Tady se vraždí a my debatujeme o tom, zda jsme něco nepřehnali, rozčílil se Fiala v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala jednoznačně vyjádřil podporu časopisu Charlie Hebdo a jasně se vymezil proti otázkám o tom, zda jsme na Západě něco nepřehnali.

"Takovou debatu veďme, ale neveďme ji teď, to mi připadá nevkusné. Ve chvíli, kdy je vyvražděna redakce časopisu, tak mi stanovování hranic, co ještě karikovat, přijde nevkusné a nevhodné. My jsme tu svědky útoku na naše hodnoty, které vyznáváme, a vést v tuto chvíli debatu o tom, zda jsme přehnali nějakou satiru, když tady někdo vraždí lidi, mi připadá absolutně nepřípadné," prohlásil hned v úvodu Fiala.

Koncept multikulturalismu selhal, a on selhal dalekosáhle

Následně vyjádřil obavu z toho, aby krok vlády vedoucí k přijetí uprchlíků nevedl k dalším krokům. "Z EU zaznívají nesmyslné nápady, že budeme přistěhovalce do Evropy rozdělovat podle určitých kvót," poznamenal dále. Česká republika by se podle jeho názoru měla připravit na možný příliv nových uprchlíků. EU už má totiž dost problémů s některými lidmi, kteří žijí na Západě ve druhé či třetí generaci.

Pokud už přistoupíme na to, že do Česka uprchlíky přijmeme, musíme vybrat takové občany, kteří budou mít předpoklady k integraci do naší společnosti. Koncept multikulturalismu podle šéfa ODS jednoznačně selhal. Celé komunity na jedné straně žijí v ghettech, ale na straně druhé čerpají z výhod sociálního státu a zároveň jsou připraveni bojovat proti zemím, ve kterých žijí.

"Koncept multikulturalismu selhal, a on selhal dalekosáhle. Např. Německo zjistilo, že platilo vzdělávání dětem z komunit v jejich školách, kde byly tyto děti vedeny k násilí," poukázal na jedno ze selhání politik. A lidé prý tato selhání dobře vidí. Stejně tak jako vidí neúspěch projektu co nejhlubší evropské integrace.

Fiala sice jednoznačně uznal, že emigrace byla vždy jedním z "motorů" pro různé lidi. Mnozí Češi odešli za svobodou na Západ před komunisty, ale srovnávat tento příklad s dnešními islámskými radikály, kteří napadají Západ "zevnitř", je zcela nesprávné.  

V závěru pořadu odsoudil snahu rozšířit model západní demokracie do zemí, kde pro něj neexistují základní podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…