Tady u vás v ČT uděláme magazín o armádě, rozmáchl se Stropnický a Witowská jen koukala

28.08.2017 20:25

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sešel s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO), aby s ním zhodnotil poslední čtyři roky dění v armádním resortu. Za co premiér ministra pochválil a za co mu naopak vyčinil? Nejen na to se v pondělním interview ČT24 zeptala samotného ministra Stropnického moderátorka Světlana Witowská. Došlo i na kauzu farmy Čapí hnízdo a novou nahrávku anonymní skupiny Šuman.

Tady u vás v ČT uděláme magazín o armádě, rozmáchl se Stropnický a Witowská jen koukala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

„Nebylo to známkování jako ve škole,“ pochvaloval si hned na úvod pořadu schůzku s premiérem Sobotkou Stropnický. Pánové si vzali k ruce programové prohlášení vlády a věcně debatovali o tom, co se podařilo splnit a co ne.

A chtěl by být Stropnický ministrem obrany i v příští vládě? Zeptala se Witowská. „To je strašně těžká otázka. Z hlediska toho, jak mě ta práce pohltila a jak jsem tu armádu poznal, protože armáda je nesmírně široká – od lékařů až po pyrotechniky. Je to strašně zajímavá práce, ale zároveň je to práce, která vyžaduje plné nasazení a žádá si obrovské množství energie. A já nemládnu,“ zdůraznil.

Ačkoli především pravicová opozice je vůči Stropnickému značně kritická, protože se mu nedařilo vhodně investovat a nedaří se nakupovat nové vybavení pro vojáky, což nejčastěji říká poslankyně ODS Jana Černochová, Stropnický to vidí jinak. Opozice to má podle jeho názoru příliš jednoduché. Na jedné straně říká, že se Česká republika nemá zadlužovat, ale na druhé straně volá po navýšení rozpočtu armády. Na počátku volebního období prý byla opozice k resortu obrany vstřícná, ale jak se blíží volby, opozice je stále kritičtější.

„Já jsem strašně rád, že se rozhýbala modernizace armády a že vojáci mají co na sebe, s prominutím.“ Vůbec nejnáročnější byl z jeho pohledu hned první rok 2014, protože to byl rok, kdy ruská armáda obsadila ukrajinský Krym, byl to rok, kdy jsme přišli o pět vojáků na zahraniční misi, což je nejvíc od druhé světové války. Bohužel došlo i k výbuchům v areálu Vrbětice, takže ministr byl neustále v jednom kole.

V celku je však přesvědčen, že naše armáda je připravena na moderní dobu. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý sice tvrdí, že naše armáda není připravena na moderní hrozby, ale podle Stropnického to není pravda. Pan generál má prý jistě na svůj názor nárok, ale ministr to vidí jinak.

Pár slov padlo také k nákupu nových vrtulníků. Ty podle připraveného harmonogramu má nakoupit příští vláda. Stropnický prý kvůli vrtulníkům neměl lehké spaní, protože jde o velkou zakázku, která se realizuje přibližně jednou za třicet let, když předchozí vrtulníky doslouží. Tím, že se to dělá jen jednou za třicet let, se nedá příliš navázat na předchozí zkušenosti z nákupů.

Podle Stropnického je dobře, že se daří nabírat nové vojáky. Daří se to i navzdory tomu, že je momentálně v Česku velmi nízká nezaměstnanost.

„Tady u nás v České televizi vznikne magazín o armádě. Proč a o čem? To jsem hrozně rád. Jsem rád, že se něco takového děje, protože lidi ta armáda stojí dost peněz, tak mají nárok vědět, co se tam děje. Zatím, pokud vím, je připraveno 16 dílů a uvidíme, jaký o to bude zájem,“ řekl Stropnický.

Padlo pár slov i k policejní žádosti vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. V obecné rovině Stropnický nevidí důvod k tomu, aby se poslanci schovávali za imunitu, ale napřed si chce počkat na zprávu sněmovního mandátového výboru. Víc se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat, neboť se nechtěl zařazovat mezi politiky, kteří práci policie kritizují. Stropnický je přesvědčen, že politik by to dělat neměl, takže k tomu sám nesklouzne. Policie by zkrátka měla pracovat.

Nakonec došlo i na novou nahrávku anonymní skupiny Šuman, která zveřejnila další nahrávku, na níž vystupuje Andrej Babiš a je zde řečeno, že si finanční správa posvítila na konkurenta Agrofertu. Holding teď formálně nepatří Babišovi, ale spadá pod jeho svěřenecký fond.

„Věřte mi, že je mi z duše protivné vyjadřovat se k nahrávkám nějaké skupiny Šuman. My se budeme zabývat nějakým poloanonymem? Mě znepokojuje to, že tu existuje server, který má někde nastřádané informace,“ zlobil se Stropnický. Místopředseda hnutí ANO si není jist, co skupina Šuman zveřejňováním nahrávek sleduje, ale stabilní demokratické prostředí to podle jeho názoru není. Má za to, že se politické strany nemají dohadovat o nahrávkách, ale o programech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…