Tady už nejde jenom o Ratha. Komentátor Pečinka píše o stále rostoucí moci represivních orgánů

10.06.2017 12:03

Komentátor Bohumil Pečinka se v textu pro server E15.cz zamyslel nad kauzou Davida Ratha. Ta má podle Pečinky dvě roviny. První se týká samotného Ratha. Ačkoli jeho případ ještě neskončil, veřejnost už ho má za lumpa. Pečinka připomíná, že i Rath má právo na presumpci neviny a spravedlivý proces. Jenže to není všechno. Pak je tu ještě druhá rovina, kvůli které by měli zpozornět úplně všichni občané tohoto státu.

Tady už nejde jenom o Ratha. Komentátor Pečinka píše o stále rostoucí moci represivních orgánů
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Nejvyšší soud v kauze Davida Ratha konstatoval, že policejní odposlechy použité proti němu jsou přípustné. Na podrobnější rozbor tohoto tvrzení bude podle Pečinky čas, až bude verdikt vyhotoven v písemné podobě a bude dost času na to ho prostudovat. Komentátor má ovšem za to, že už teď můžeme přemýšlet nad tím, jak důležitá je pro nás ochrana soukromí, kterou verdikt Nejvyššího soudu do jisté míry narušil.

„Nadčasová rovina rozhodnutí se odráží v tom, jak na výrok senátu reagovala některá média, zvláště ta patřící do tábora Andreje Babiše. Mohli jsme si zde přečíst spoustu pseudorevolučních frází typu kladivo na korupčníky a podobně. Jako by rozhodnutí Nejvyššího soudu legitimovalo masové použití odposlechů a zásahů do soukromí,“ zlobí se Pečinka v komentáři pro server E15.cz.

Celý komentář naleznete zde

Nic takového se však podle komentátora nestalo. Občané této země musí trvat na procesních pravidlech, která omezují jednání policie. Pečinka je do morku kostí přesvědčen, že jsou tato omezení v pořádku, protože chrání naše soukromí. Zákon navíc říká, že odpslechy lze použít jen v těch nejnutnějších případech, kdy se důkazy nedají opatřit jinak. Jenže Pečinkovi se v poslední době zdá, že se s odposlechy roztrhl pytel.

„Z odposlechů se u mnoha policejních útvarů stal prakticky jediný nástroj práce. Když potom soudy v ojedinělých případech tyto důkazy nepřijaly, začaly štvanice na soudce s odůvodněním, že někdo chce něco zametat pod koberec. Společenská atmosféra dostala nenávistný ráz, k čemuž přispěly i řízené úniky přepisů odposlechů. Už nebylo nutné nikoho popravovat jako v éře kladiva na čarodějnice, tuto funkci začala plnit některá média a na ně napojení policisté a státní zástupci,“ pokračuje rozhořčeně Pečinka.

Tahle praxe by podle autora měla skončit, protože může zasáhnout kdekoho, vinného i nevinného člověka – každého z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…