Tady volili Trumpa: Nahlédněte do srdcí rozhněvaných lidí

13.11.2016 19:30

Zatímco na obou březích Spojených států tisíce lidí protestují proti nástupu Donalda Trumpa do úřadu prezidenta a lidé v New Yorku nebo Los Angeles zdrceně brečí a nevědí, co budou dělat, ve státě Pennsylvania ležícím na jih od státu New York lidé slaví. Server BBC přináší reportáž z města Hazleton, kde po desetiletí volí republikány. Toto jsou typičtí voliči Donalda Trumpa. A vůbec nejsou neviditelní.

Tady volili Trumpa: Nahlédněte do srdcí rozhněvaných lidí
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Komentáře v denním tisku po celém světě se vesměs shodují v tom, že Donald Trump se stal 45. prezidentem USA díky dlouho mlčícím a takřka neviditelným lidem. Reportáž BBC z města Hazleton však ukazuje, že voliči Donalda Trumpa nejsou ani trochu neviditelní. Jde o typické venkovské město s přibližně 25 tisíci lidmi, kteří volí republikány dlouhá léta. Americký volební systém však počítá s tím, že vítěz v daném státě bere hlasy všech. Velká města Pensylvánie od roku 1992 hlasovala pro demokraty, takže hlas lidí z Hazletonu zůstal nevyslyšen.

Média měla vlastní agendu, lidí si prý nevšímala. A ženy...

Jde o typické město, kde pomalu skomírá těžba uhlí a trápí ho imigrace. Stahují se do něj totiž lidé, kteří ztratí práci v sousedním New Yorku nebo zjistí, že jsou v New Yorku příliš vysoké životní náklady, které si prostě nemohou dovolit. K tomuto závěru často dojdou Hispánci a další přistěhovalci. Bílí obyvatelé města tak prý mají pocit, že se vlastně stávají menšinou. Lidi jako Anne Mariii Kaschakovou si proto Trump získal slibem, že nechá postavit zeď na mexické hranici. Stejně to vidí i paní Shirley Bermanová, která v Hazletonu 40 let vedla hračkářství. „To, co lidi zlobí, jsou pozvolné změny, k nimž v průběhu let dochází. Bývali jsme velmi kooperativním a bezpečným společenstvím, ale teď tu není bezpečno,“ shrnula dáma.

Pro Trumpa hlasovali i lidé, kteří emigrovali do USA třeba z Jihoafrické republiky, ale učinili tak legální cestou. Takoví lidé prý nemají v lásce nelegální přistěhovalce. A nemají je v lásce natolik, že je frustrace vybičovala k tomu, aby obcházeli své sousedy a přesvědčovali je k volbě Trumpa. Denně zaklepali na mnoho dveří. Tito lidé rozhodně nebyli neviditelní, ale průzkumy veřejného mínění je podle BBC ignorovaly.

A právě určité pohrdání a přehlížení Trumpových voličů z menších měst tyto lidi ještě více motivovalo k tomu, jít k volebním urnám a vhodit hlas Trumpovi. Lidé z menších měst jsou opravdu nespokojení, a kdyby se prezidentkou stala Hillary Clintonová, nechala by podle názoru těchto lidí vše při starém.

„Média nepřistupovala k voličům čestně. Média mají vlastní agendu, ale i to bylo součástí Trumpova hnutí. Ačkoli ztratil média, pokračoval, popsal situaci majitel lékárny ve městě. Lidé ve městě sice také četli novinové články, v nichž se psalo, jak strašně se Trump chová k ženám, ale často to považovali za propagandu, která má poškodit jejich favorita. Našli se i tací, kteří tomu věřili, a přesto volili Trumpa jako menší zlo.

„Ta věc se ženami mě zasáhla jako rána nožem, ale neměl jsem jinou možnost, než podpořit Trumpa. Představa, že by Clintonovi kontrolovali Washington, je děsivá,“ prozradil jednapadesátiletý Mark Ondishin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…