Tahají nás za fusekli? S jednáním ANO a ČSSD to může být jinak, než se řeklo

19.04.2018 7:42

Podle informací deníku Právo jsou někteří poslanci sociální demokracie poměrně nervózní z toho, jak probíhají jednání o koaliční vládě s hnutím ANO. Znervózňuje je mimo jiné bobřík mlčení, kterého si uložili stranické špičky obou stran. Na klidu prý sociálním demokratům nepřidává ani schůzka šéfa hnutí ANO se sociálním demokratem Michalem Haškem a bývalým sociálním demokratem Jeronýmem Tejcem.

Tahají nás za fusekli? S jednáním ANO a ČSSD to může být jinak, než se řeklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Poslanci ČSSD jsou prý poněkud nervózní. Nedá jim spát např. setkání trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se sociálním demokratem Michalem Haškem a bývalým sociálním demokratem Jeronýmem Tejcem. Ten by se mohl stát příštím ministrem vnitra. Pánové setkání vysvětlují tak, že se sešli na oslavě narozenin bývalé ministryně spravedlnosti a sociální demokratky Marie Benešové. Dáma je prý pozvala.  Někteří poslanci ČSSD však mají pocit, že se v zákulisí může rozbíhat další kolo jednání, které možná skončí všelijak.

Benešová, Hašek i Tejc zdůraznili, že šlo jen o přátelské pozvání na oslavu sedmdesátin dámy, která prožila řadu let v politice, a nic jiného. „A už jsem si všiml, že z narozeninové oslavy je po Praze docela poprask. Tak tvůrcům všech konspiračních teorií mnoho zdaru v jejich náročné práci,“ okomentoval spekulace Michal Hašek.    

Své spolustraníky - poslance však neuklidnil.

„Upřímně řečeno nevím, proč tedy schůzku k vládě dělali v pondělí, když v pátek její výsledek teprve chtějí zveřejnit. Proč ji neudělali ve čtvrtek? Teď prožíváme jen dny plné spekulací,“ řekl jeden ze členů klubu ČSSD, který si nepřál být jmenován. „Já si myslím, že jeden z těch důvodů, proč se čeká do pátku, je, že se sonduje na obou stranách, co na nabídku říkají lidé, a že se to ještě upraví,“ podotkl.

Stávající předseda ČSSD je od úterý v Rumunsku, takže předsedové stran se teď nescházejí, ale na jakékoli možné dohody bylo uvaleno informační embargo. Nějaká dohoda tedy možná už vznikla, ale možná také ne.

„Něco v tom musí být, náhoda neexistuje. Proč se týden drží ticho? To má v tom týdnu něco proběhnout? Přece se určitě něco děje,“ prohlásil další poslanec ČSSD, který má pocit, že z něj vedení jeho vlastní strany dělá tak trochu blázna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…