Tahanice o zbylé miliony na sKartách. Banka se pře s ministerstvem, kdo to řekne klientům

09.05.2015 21:55

Exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) si vysloužil ostrou kritiku za zavedení známých sKaret. Ty sice byly zrušeny ještě končící vládou Petra Nečase (ODS), ale lidé mají na účtech u České spořitelny ještě stále uloženy miliony korun, jde o peníze z dávek vyplacených státem. Informuje o tom Česká televize. Banka ovšem předává „horký brambor“ MPSV a opozice nešetří kritikou.

Tahanice o zbylé miliony na sKartách. Banka se pře s ministerstvem, kdo to řekne klientům
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Lidé na účty spojené s sKartami u České spořitelny dostávali invalidní důchody či jiné dávky. Když karty skončily, Česká spořitelna krátce klienty upozorňovala, že mají na účtech prostředky, se kterými mohou naložit podle vlastního uvážení. Řada lidí tak neučinila a u bankovního ústavu stále leží na 11,5 milionu korun. S tím by rádo ministerstvo něco udělalo, hodlá v tomto smyslu apelovat na banku, aby znovu informovala klienty.

Česká spořitelna se však brání tvrzením, že pověstný „horký brambor leží na straně MPSV. „Od ledna do dubna si vybrali lidé peníze v částce asi 450 000 korun. Dosud si vybralo peníze téměř devadesát procent lidí,“ sdělila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. „Pokud se na nás ministerstvo obrátí, budeme to řešit. Nicméně informovanost je především na straně ministerstva,“ dodala.

Pokud si někdo dnes chce peníze vyzvednout, musí dorazit na pobočku České spořitelny s platným dokladem totožnosti, což může být pro řadu seniorů či handicapovaných spoluobčanů problém. Kritikou v této souvislosti nešetří ani Helena Langšádlová z TOP 09, která nechápe, proč se současná vláda více nestará o to, aby se peníze dostaly k tomu, komu patří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…