Tajemný Prymula: Už jsem to řekl Babišovi. Skončím na ministerstvu, pokud...

15.05.2020 17:55

Bývalý předseda krizového štábu, epidemiolog Roman Prymula, chce skončit na Ministerstvu zdravotnictví. Již o tom informoval premiéra Andreje Babiše. „Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ sdělil Prymula serveru Seznam Zprávy. Konkrétní však nebyl a podmínky nesdělil. Prý to však nesouvisí s chybějící bezpečnostní prověrkou. Kam zamíří?

Tajemný Prymula: Už jsem to řekl Babišovi. Skončím na ministerstvu, pokud...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Roman Prymula končí na Ministerstvu zdravotnictví. S informací přišly Seznam Zprávy. Jeden z hlavních stratégů v boji s koronavirem oznámil premiérovi, že posledním květnovým dnem končí jako náměstek ministra zdravotnictví. Uvedl však, že pokud by se naplnily dvě podmínky, tak by na místě zůstal.

Celý článek ZDE

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33539 lidí

„Řekl jsem, že skončím, pokud nenastanou dvě skutečnosti,“ uvedl Prymula. Když se ho zeptali, jaké podmínky to jsou, tak nechtěl jmenovat. „Zatím si to nechám pro sebe,“ pověděl. Nemají se ovšem týkat bezpečnostní prověrky, kterou má po něm vyžadovat ministr Adam Vojtěch.

Služebním předpisem č. 14/2019 ze dne 14. března 2019 byla stanovena povinnost splnit bezpečnostní způsobilost do 12 měsíců ode dne jeho vydání. „Toto je nejzazší termín, po kterém by již nebylo možné danou pozici bez bezpečnostní způsobilosti vykonávat. V praxi věříme, že k prokázání bezpečnostní způsobilosti dojde dříve, aby byla garantována plynulost řízení dané sekce. V tuto chvíli by bylo předčasné předjímat jakékoliv závěry o výsledku těchto řízení,“ uvedla mluvčí ministerstva koncem prosince Zdravotnickému deníku.

Kvůli propuknutí epidemie však byl profesorovi termín posunut na konec června. Seznamu Zprávy Prymula řekl, že místo na ministerstvu chtěl opustit už v lednu a následně i v březnu, avšak upustil od toho právě kvůli nastupující koronavirové epidemii. „Mám plno nabídek, ale plánuji jít do soukromého sektoru a angažovat se například u komerčních farmaceutických výzkumů,“ sdělil Seznamu Zprávy.

Co se týče bezpečnostní prověrky, tak většina jeho kolegů na stejném postu náměstků ji dle Seznamu Zprávy má. Prymula na to uvedl, že ji někdo schválně zdržuje. „Někdo to tam zdržuje, protože šetření u NBÚ už proběhlo a teoreticky mají lhůtu na udělení prověrky 70 dnů,“ pověděl k tomu Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …