Tajemství papeže Františka: Proč ho mají rádi i neveřící

22.12.2014 10:52

Známý sociolog Antonín Rašek se na webu Literárních novin zamýšlí nad papežem Františkem a jeho zahraničními cestami a především nad tím, proč první zemí, kterou na evropském kontinentu navštívil, byla Albánie.

Tajemství papeže Františka: Proč ho mají rádi i neveřící
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Rašek připomíná, že nová hlava katolické církve až do letošního září navštívila Brazílii, Jordánsko, Izrael a Jižní Koreu. Jistým překvapením prý bylo, že si papež jako první evropskou zemi zvolil Albánii. Podle něj ale papežovy návštěvy mají promyšlenou strategii. Prý ji prozradil sám vatikánský mluvčí Federico Lombardi: „Svatý otec nezačíná své cesty po Evropě v Berlíně, Paříži ani v Londýně. Snaží se ukázat své starosti o lidi, kteří nejsou nejmocnější ani nejbohatší.“

A to byl podle Raška pravděpodobně i důvod, proč papež navštívil evropskou muslimskou zemi, kde je jen desetina katolíků. A kde je více než polovina muslimů a zbytek tvoří pravoslavní a lidé bez víry.

Celý text ZDE

Papež dal jasně najevo, že je proti zneužívání náboženství k násilí

Rašek se domnívá, že papež tak do života prosazuje respekt a důvěru mezi věřícími různých náboženství a nevěřícími. „Dal i důrazně najevo, že je proti zneužívání náboženství k násilí a tvrdě kritizoval islámský radikalismus, který vede k destabilizaci a útlaku,“ podotkl s tím, že Františkovo vystupování souzní s kritickými reakcemi na současné bezpečnostní hrozby zabíjení pod rouškou víry, ve jménu Boha.

Dalším možným důvodem papežovy návštěvy prý bylo, že Albánie má za sebou nejextrémnější podobu ortodoxního komunismu, v níž byli za Envera Hodži pronásledováni, vězněni i popravováni i duchovní. Sociolog připomíná, že tento diktátor kdysi prohlásil Albánii za první ateistickou zemi na světě.

Papež přirovnal EU ke staré babičce, na které se projevuje únava

Stejně jako Jan Pavel II. v roce 1988 i papež František si 25. listopadu naplánoval cestu do Štrasburku na Radu Evropy a do Evropského parlamentu. Hlava katolické církve tu pobyla jen čtyři hodiny. Za tu dobu ale stačila označit Evropskou unii, jistě k radosti euroskeptiků, za starou babičku, na které se projevuje únava, stárnutí a ztráta ideálů.

Rašek si všímá, že se papež ve svém vystoupení držel zásad své sociální politiky. Kritizoval hluboké sociální rozdíly a postavil se proti konzumnímu způsobu života. „Se stejným důrazem kritizoval náboženský extremismus a nabádal k postarání se o migranty, kteří proudí do Evropy,“ uvedl Rašek.

Církev v čele s papežem přispívá i k řešení bezpečnostních problémů

Podle jeho názoru katolická církev v čele s papežem Františkem přispívá nejen k duchovnímu rozvoji lidské společnosti, ale i k řešení sociálních a v poslední době zahraničně-politických a bezpečnostních problémů. Proto je prý stejně jako před lety Jan Pavel II. uctíván nejen věřícími, ale i ateisty.

A jednou z možných příčin, proč se papež těší takové úctě, je to, co řekl v Tiraně: „Atmosféra úcty a vzájemné důvěry mezi katolíky, pravoslavnými a muslimy je pro tuto zemi vzácným darem. Tím vzácnějším zvláště v těchto dobách, kdy autentický duch náboženství zneužívají extremistické skupiny a kdy se náboženské rozdíly překrucují a používají jako nástroj k jiným cílům.“

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …