Tajná diplomacie kolem Izraele. USA, Rusko, Turecko. Zdeněk Zbořil odkrývá, co se skrývá za kouřem z raket

15.05.2021 15:14

Zdeněk Zbořil se podle svých vlastních slov jako politolog snaží dívat za létající rakety a planoucí ohně v Izraeli a sledovat, co se děje za kulisami. Zaujalo ho, které země se snaží vést diplomatická jednání o blízkovýchodních otázkách. Promluvil o tajné diplomacii.

Tajná diplomacie kolem Izraele. USA, Rusko, Turecko. Zdeněk Zbořil odkrývá, co se skrývá za kouřem z raket
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Politolog Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz zhodnotil rostoucí napětí mezi Palestinci a Izraelci. Připomněl, že Izrael musí čelit různým útokům od svého vzniku v roce 1948, kdy se tento nový stát stal trnem v oku většině arabského světa. Teď musí čelit příletům stovek až tisíců raket teroristické organizace Hamás.

Podle Zbořila je však podstatné to, co se odehrává za kulisami létajících raket a planoucích ohňů.

„My bychom za těmi létajícími raketami a planoucími ohni měli také vidět, že už se rozhodli sejít ministři zahraničí těch v pozadí angažovaných důležitých zemí, což je státní tajemník USA a ministr zahraničí Ruské federace. Ale tentokrát se tam chtějí ještě angažovat politici z Velké Británie, což není tak docela odpovídající situaci, ale také k tomu promluvil prezident Turecké republiky Erdogan, který dokonce oznámil telefonicky prezidentovi Ruské federace, že je třeba dát Izraeli lekci.

„A objevuje se tam fenomén, my bychom mohli říct, že to je jakýsi druh tajné diplomacie, o které kdysi snili politici Spojených států a mluvily o ní i bolševické garnitury a považovaly za nutné ji odstranit,“ pokračoval Zbořil. „Slouží jenom k tomu, aby se účastníci konfliktu navzájem pomlouvali,“ vyložil svůj pohled na tento druh diplomacie politolog Zdeněk Zbořil.

Utajované dohody uzavřené mezi dvěma státy jsou podle Zbořila dodržovány více než různé multilaterální dohody, kde na jedné straně stojí např. EU a na straně druhé Spojené státy či jiné velmoci.

„Vývoj, ke kterému dojde v nejbližších dnech, nemůžeme předpovídat, ale můžeme si uvědomit, že tajná diplomacie neskončila s posledními výstřely 1. světové války, že nebyla dokonce ani potvrzena jako záměr při jednání v Postupimi a že vlastně dodnes slaví své hody při nejrůznějších konfliktech na celém světě. Řekl bych dokonce na všech kontinentech, včetně Austrálie, Dálného východu, Jihovýchodní Asie a dalších zemí,“ uzavřel svůj komentář Zbořil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…